Кламер БГ - Новини: България е в снежен капан след първия сняг

България е в снежен капан след първия сняг

България

|
Четв, 06 Фев 2020г. 10:27ч.
България е в снежен капан след първия сняг

България е в снежен капан след първия сняг тази година. Затворени са пътища, автомобили закъсаха в преспите, а села останаха без ток. Област Разград обяви бедствено положение, а Стара Загора поиска помощ от армията. Почти всички пътни връзки между северна и южна България са прекъснати.

Пътната обстановка на много места в страната е усложнена заради обилните снеговалежи. Участъци от магистрали "Хемус" и "Струма" са затворени за движение, всоички старопланиски проходи с изключение на един, както и пътища от републиканската мрежа в Източна България, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

От пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага, да не предприемат пътуване в посока Родопите и Източна България.

Затворени пътища

За всички моторни превозни средства са затворени проходите Шипка, Рупиблика и Троянски.

Заради обилния снеговалеж временно е ограничено движението на всички превозни средства по републиканската пътна мрежа в област Разград.

Заради валежите и бурния вятър е ограничено движението на камиони над 12 тона по пътя Плевен - Русе.

Временно е спряно движението за всички превозни средства и по главния път София - Варна край Търговище заради закъсали няколко товарни автомобила.

Десетки тежкотоварни камиони закъсаха в продължение на километри край Велико Търново и трябва първо да бъдат изтеглени, а след това пътят да бъде почистен.

За камиони над 12 тона е затворен Котленският проход, магистрала "Хемус" и в двете посоки за област София. Затворена е и магистрала "Струма" при Дупница, както и пътищата в област Разград.

Ограничения за тежкотоварните автомобили са въведени и за областите Русе, Търговище, Ямбол, Шумен и Ловеч.

Обилния и мокър сняг, който продължава да вали в Ловешка област прекъсна електропроводи и остави много населени места без ток. Има и затворени пътища и закъсали тежкотоварни автомобили.

Затворени за движение за всички МПС заради обилен снеговалеж и навявания са: Троянския проход и пътните участъци от републиканската мрежа Шипково – Рибарица, Казачево – Стефаново и Деветаки – Брестово, а заради повалени от вятъра и мокрия сняг дървета пътищата Ябланица – Орешене, Петревене – Орешене и Златна панега – Батулци.

В цялата Ловешка област е ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона. През цялата нощ снегопочистващите машини са работили.

По първокласния път София – Варна е имало закъсали тирове, които все още се изтеглят от участъка. Снежната покривка там достигна 40 см.

През цялата нощ екипите на електроразпределителното дружество отстраняваха авариите по електрапреносната мрежа.

Без ток продължават да са населени места в общините Априлци, Ловеч и Луковит. В останалите общини захранването е възстановено.

Много селища в област Велико Търново също са без ток. Няма бедстващи хора.

Близо 20 тира са закъсали на Прохода на Републиката, който остава затворен за снегопочистване и за извличане на камионите, съобщиха от полицията във Велико Търново.

Има и обърнал се снегорин, след като "канавката го е захапала", както се изрази шофьорът. Проблемът е, че обърналия се снегорин не може да бъде изтеглен към момента.

Не се поема ангажимент кога Старопланинският проход ще бъде отворен за движение.

Над 30 снегорина продължават с почистването на републиканската пътна мрежа в област Велико Търново в условията на продължаващ интензивен снеговалеж.

По всички главни пътища в региона е въведена забрана за движение на камиони. На Хаинбоаз и по много от пътищата в областта има нападали дървета.

Екип на Противопожарната служба помогна на закъсали пътници в автобус в преспите до село Балван по линията Велико Търново - Павликени. Пътниците са откарани до домовете им. В много населени места няма ток, работата по отстраняване на авариите по елекропреносната мрежа продължава.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.

Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала на общинския център.

На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на превозни средства да е с вериги в цялата област.

Забранено е движението на камиони над 12 тона през проходите Рожен, Пампорово, Превала и Печинско. Забраната за тирове важи и за републиканския път между Доспат и Девин.

По информация на ЕВН без ток е кв. "Каптажа" в Смолян, селата Влахово, Лъка, Подвис, Ряка, Търън, Селище, Ройно, Требище, Еленска, Войкова лъка, Бърчево, Иваново, Пловдивци.

Заради обилните снеговалежи и с оглед на безопасността на туристите днес ски зоната в Пампорово ще работи от обяд – 12:30 часа, а ски зоната Мечи чал край Чепеларе ще е с нормално работно време.

Жълт код за опасно време в 13 области

За днес жълт код е обявен за 13 области на страната - Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Хасково и Кърджали. Предупреждението е за обилен снеговалеж, силни ветрове, виелици, навявания и образуване на преспи.

Снеговалежите ще отслабват до обяд и ще спират постепенно, най-късно в източните райони. Облачността ще се разкъсва от запад и в някои части на Централна и Западна България ще се покаже слънцето.

Температурите в най-топлата част на денонощието ще са между 1 и 4 градуса. Вятърът ще е по-осезаем до обяд с пориви над 50 километра в час в Североизточна България. В късния следобед и привечер постепенно ще утихва.

Обстановката в планините не е подходяща за туризъм, повишена е лавинната опасност, предупредиха от Планинската спасителна служба.

mediapool.bg