Кламер БГ - Новини: Обиски във фирми на Ковачки заради незаконни отпадъци

Обиски във фирми на Ковачки заради незаконни отпадъци

България

|
Четв, 06 Фев 2020г. 12:14ч.
Обиски във фирми на Ковачки заради незаконни отпадъци

Офанзивата на държавата за решаване на проблема с хилядите тонове нерегламентирано съхранявани отпадъци в страната продължи в сряда.

Извършени бяха обиски в свързваните с бизнесмена Христо Ковачки дружества "Брикел" и "Траш юнивърс", за които се смята, че е бил предназначен незаконно внесеният от Италия във Врана боклук. Иззети са документи от офисите на ТЕЦ "Брикел", на чиято площадка в средата на януари бяха открити отпадъци с неясен произход и започна разследване.

След като премиерът Бойко Борисов прати главният секретар на МВР Ивайло Маринов и екоминистъра Емил Димитров на площадката за съхранение на отпадъци под моста на магистрала "Струма", която горя миналия август и увреди пътното съоръжение, се разигра истински екшън с полицейско претърсване на терена и поставена денонощна охрана да дебне дали няма да се появи издирваният от два дни собственик на фирмата, за да му бъде връчена заповед за разчистване на терена. Екоминистърът Емил Димитров обяви след проверката на място, че бизнесът на фирмата ще бъде затворен.

Полиция търси собственика на фирмата с горелия боклук под мост на "Струма"

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи също от там, че собственикът на фирмата "Феникс Дупница" Кольо Илиев ще бъде разследван, че застрашава живота на хората с натрупаните отпадъци.

Милева съобщи и за претърсвания и изземвания в офиси, обитавани от управителя и собственика на "Феникс Дупница".

Доста преди на мястото на терена под "Струма" да пристигнат проверяващите министър и главен секретар, мястото бе отцепено от службите на реда. Над 10 полицейски автомобила барикадираха входа на базата за складиране на отпадъци. Те се опитаха да намерят на място Кольо Илиев и след като не успяха бе оставена денонощната охрана, която да следи да не се приемат нови отпадъци там и да се разчисти теренът.

"Държавата ще намери начин да се справи и със струпаните под моста на автомагистрала "Струма" отпадъци", обеща главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Бързо закриване на терени за боклук с нарушение

Екоминистърът пък каза, че слабости в законодателството пречат да се върши ефективно работата и затова се предвиждат законови поправки за бързо закриване на обекти за съхранение на отпадъци в нарушение. "През настоящата година всички, които имат извършени нарушения на територията на страната на площадки за складиране, ще бъдат затваряни", закани се той.

Планината от отпадъци под моста на "Струма", сн. МОСВ

"Както виждате институциите работят. В цялата страна се провеждат следствени действия, ние няма да спрем до тук, с този случай", каза още Емил Димитров-Ревизоро.

Преди това бяха претърсени офисите на "Брикел" и "Траш Юнивърс" и са иззети документи и материали, съотносими към предмета на разследването по досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия, съобщиха от прокуратурата.

Иззети документи от офиси на фирми на Ковачки

В двете дружества Христо Ковачки официално няма собственост, но се смята, че стои зад офшорната фирма, притежаваща "Брикел" с която пък е свързана "Траш Юнивърс". Двете дружества са регистрирани на един адрес, а "Траш Юнивърс" е наемател на площадка на територията на ТЕЦ "Брикел" за съхранение на отпадъци, които са предназначени за изгаряне в мощностите. Има данни, че "Траш Юнивърс" е трябвало да получи незаконния италиански боклук, открит на пристанище Варна.

Пред БНР изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов заяви, че не е притеснен от проверката. По думите му в ТЕЦ-а не се горят отпадъци от 22-ри август, когато това е правено експериментално и бе забранено от екоинспекцията. Тогава бяха инсталирани видеокамери, за да се следи денонощно какво се гори в централата. Това беше и условието да бъдат пуснати и мощностите отново.

От прокуратурата съобщиха още, че се очаква в сряда 28 от общо 127 контейнера с пластмаса, каучук, стъкло и текстил, задържани на пристанище Варна, да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача - "Дентиче пантелоне" от град Салерно. Транспортирането ще бъде за негова сметка.

На варненския порт остават другите 99 контейнера с отпадъци от Салерно, внесени у нас за фирмата "Блацион", свързвана с "Траш Юнивърс", но те също ще бъдат върнати в Италия.

Ценни указания от Борисов за негодниците

Действията по случаите с отпадъците бяха обявени от премиера Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

‟Пратил съм лично главния секретар на МВР да се занимае с незаконното сметище на автомагистрала "Струма"", каза Борисов. След което нареди на

министъра на околната среда и водите Емил Димитров след края на министерския съвет да се захване с въпроса.

"За тези негодници, които се укриват, съм дал ценни указания. Това трябва да се приключи днес", добави министър-председателят.

Малко по-късно Димитров обяви пред журналисти, че ще покани на среща ръководствата на основните четири мощности, които се занимават с преработка на отпадъци, за да обсъдят мерки за затягане на контрола върху вносните отпадъци. Това са трите циментови завода и ТЕЦ "Сливен". На ТЕЦ "Бобов дол" миналата седмица екоминистерството наложи забрана за гори каквито и да било отпадъци, докато не сложи филтри на мощностите си и шредерните съоръжения за отпадъците бяха запечатани. Котлите на централа са под постоянен видеоконтрол от страна на екоинспекцията.

Ревизоро: И един контейнер да е нередовен, ще връщаме всички

Емил Димитров - Ревизоро обясни, че иска да да знае от кого мощностите за горене на отпадъци получават суровината си. Според него обаче не се очаква да има проблеми с тези съоръжения.

"Ако има проблем с тези контейнери, самите мощности (собствениците) ще си връщат контейнерите. Ако на пристанището дойдат контейнери, които не са така, както са обявени, този, който ги е доставил, товари си ги на кораба и си заминава, в противен случай няма да може какъвто и да е друг контейнер да докара в България", обясни министърът.

Вече ако дори един от всички внесени контейнери с отпадъци е с нередовни документи, нито един от тях няма да може да влезе в страната, даде пример Ревизоро. Ще седят там, ще плащат, докато се изнесе контейнерът обратно, закани се той.

Едрият бизнес, тези които са направили тези мощности, по никакъв начин няма да се противи, напротив ще съдейства, отново каза екомиинстърът. По думите му в момента легалнитя бизнес с отпадъци плаща цената на нелегалния, заради предвижданите сега изисквания за внос на отпадъци през конкретни гранични пунктове, видеокамери, банкови гаранции и допълнителни паркинги.

mediapool.bg