Кламер БГ - Новини: Българите са най-недоверчиви към ваксините в ЕС

Българите са най-недоверчиви към ваксините в ЕС

България

|
Ср, 24 Окт 2018г. 12:26ч.
Българите са най-недоверчиви към ваксините в ЕС

България е страната с най-голямо недоверие към смисъла от ваксинирането и е на предпоследно място в доверието към сигурността на ваксините. Това показва най-новото европейско проучване за отношението към ваксините по повод Световния ден за борба с детския паралич. Изследването е разпространено от Европейската комисия, цитирано от "Дневник".

Едва две трети (66.3%) от българите смятат, че ваксините са безопасни, а 72.7% - че са ефективни. Това поставя страната на 28-о и 27-о място по доверие към ваксините от 28-те страни членки на съюза.

Напълно убедени, че ваксините са сигурни, са 27.6% от българите, а други 38.7% казват, че по-скоро са склонни да се съгласят с подобно твърдение. Общо 13% не приемат твърдението, а други почти 14% нямат мнение.

Българите показват малко повече увереност в ефективността от ваксинирането - 34% я приемат категорично, а 38.7% с уговорка. България (78.4%), Полша (75.9%) и Словакия (85.5%) са страните, където най-малък брой от анкетираните са заявили, че е важно децата в страната да се ваксинират.

В страните, където личните лекари имат по-високо доверие към ваксините, населението обикновено има и по-положително отношение към тях.

В Чехия и Словакия скептицизмът е силен и сред професионалистите.

В Чехия 36%, а в Словакия 25%, от анкетираните джипита не са съгласни, че тройната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, е безопасна. Други 48% не вярват, че тя е нещо важно за здравето им. В същите две страни мнозинството лични лекари казват, че не биха препоръчали на пациентите си да си поставят сезонна грипна ваксина.

В България две са основните пречки за ефективно ваксиниране на децата срещу морбили.

Едната е забавеното приемане на ваксините или случаите на отказ от ваксиниране. Другата е неспособността да се достигне до най-застрашените групи. От 2010 г. насам обхващането с имунизация срещу морбили в България и още 11 държави от ЕС намалява. Девет от тези страни са от Централна и Югоизточна Европа.

mediapool.bg