Кламер БГ - Новини: Българите в Украйна няма да гласуват

Българите в Украйна няма да гласуват

България

|
Пет, 19 Авг 2022г. 17:32ч.
Българите в Украйна няма да гласуват

Снимка: Архив

Българите зад граница ще гласуват в 61 държави на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, като сред тях няма да бъде Украйна, стана ясно от изявление на Централната избирателна комисия.

Изборният закон задължава ЦИК да обяви местата, в които на проведените до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция. В нея трябва да са гласували не по-малко от 100 избиратели.

В чужбина ще бъдат разкрити 734 избирателни секции.

Най-много засега са планирани в Турция - 143, Великобритания - 128, Германия - 116, Испания - 64, Съединените щати - 42. В Русия са посочени две секции - в Москва и в Санкт Петербург, а в Украйна не фигурира такава.

Сигурните места за гласуване до момента са 559, докато останалите 175 ще зависят от съгласието на приемащата страна. Само в Германия ще се гласува на 40 адреси извън дипломатическите и консулските представителства, каза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Подадените заявления за гласуване в чужбина са надхвърлили 3000, но крайният срок за изпращането им е 6 септември. Вече е активна електронната форма за подаване на заявленията, изтъкна зам.-председателят на ЦИК.

Говорителят на комисията Росица Матева заяви, че жребият за номерата, с които политическите сили ще участват във вота, ще бъде изтеглен на 31 август.

За изборите се регистрираха 24 партии и седем коалиции, но окончателният им брой ще стане ясен на 30 август – след проверка на подадените документи.

mediapool.bg