Кламер БГ - Новини: Държавата обеща да ремонтира водопровода за бедстващите селата край Свищов

Държавата обеща да ремонтира водопровода за бедстващите селата край Свищов

България

|
Пет, 19 Авг 2022г. 17:36ч.
Държавата обеща да ремонтира водопровода за бедстващите селата край Свищов

Сн. Архив

Нова водна криза възникна за 8 села край Свищов, след като бе решен проблема с водата за Своге и четири села. В тях е обявено бедствено положение, а кризата засяга около 8500 души.

Проблемът е в остарелия водопровод, по който се губи 80% от водата, докато стигне до чешмите, каза кметът на Свищов Генчо Генчев.

Като първа мярка близо 150 тона питейна вода ще бъдат осигурени от Държавния резерв за жителите на 8-те села в община Свищов. Водата ще бъде изпратена до няколко дни, обеща Георги Гугучков, областен управител на Велико Търново.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) също обеща да съдейства на община Свищов за разрешаване на проблема с водоснабдяването на село Българско сливово. Затова са се разбрали на среща служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, кметът на общината Генчо Генчев и областният управител на област Велико Търново инж. Георги Гугучков, съобщи пресцентърът на МРРБ.

Още в следващите дни ще започне подмяна на силно компрометирания довеждащ водопровод до селото, който е с дължина около 3 км. За обекта има издадено разрешително за строеж от общината, както и нужната проектна документация, се казва в съобщението на МРРБ.

Кметът Генчо Генчев отбеляза, че причина за проблемите с водоснабдяването е старият водопровод, който е изграден през 60-те години на миналия век. От компрометираната тръба се губят 80% от подаваните количества вода за селото, което прави ситуацията трагична.

"Община Свищов разполага с вода във водоизточниците, но проблемът е, че ние не можем да я доставим в населените места заради силно амортизиралата мрежа. През 60-те години е построена ВиК мрежата. Община Свищов през годините е инвестирала близо 7 - 8 милиона лева във ВиК мрежата и съоръженията и не е спирала със собствени средства да решава проблемите, но не е по силите на нашата община да подмени навсякъде довеждащата инфраструктура или да изгради нова със собствени средства", обясни Генчев и поиска помощ от държавата.

Едва стотина милилитра вода на секунда е дебитът на местните водоизточници, които захранват селата Совата, Горна Студена и Българско сливово в община Свищов, показват данните на Басейнова дирекция "Дунавски регион", цитирани от БНР.

До селата не може да стигне вода и по водопреносната мрежа заради големите загуби по тръбите. За трите села е обявено пълно и безсрочно бедствено положение.

Критичното състояние на водоизточниците е причината за обявеното частично бедствено положение за другите пет села - Александрово, Червена, Овча могила, Драгомирово и Морава.

Служебният регионален министър арх. Шишков уверява, че министерството ще бъде гарант хората да имат качествено водоснабдяване. Той е апелирла за максимално бързо завършване на строителните работи.

По време на срещата са били обсъдени и проблемите с водоснабдяването в област Велико Търново. Областният управител инж. Георги Гугучков заяви, че към днешна дата общо 25 селища в област Велико Търново са на режим. По думите му основна причина за това е спадането на дебита на местните водоизточници и старата водопроводна мрежа, която създава редица проблеми.

Заради отказа на общини от областта ВиК дружеството, което я обслужва, не е част от "Български ВиК холдинг" ЕАД. Това силно ограничава възможността за спешни интервенции при подобни кризи, каза министър Шишков.

Влизането на ВиК-Йовковци в холдинга ще даде възможност за повече инвестиции и подкрепа по отношение на ВиК услугите, както и по-бърза намеса при спешни ситуации за решаване на проблемите, посочи той.

"Смисълът на ВиК холдинга е да подпомага ВиК дружествата. В момента област Велико Търново е лишена от този комфорт", коментира арх. Шишков.

Досега единственият инвестиционен проект на ВиК Холдинга е подмяната на водопреносната мрежа в село Искрец в община Своге за 5 млн. лв., но това не спаси селото от пресъхване на чешмите. До този момент не е обявено официално каква е причината река Искрецка да пресъхне.

В същото време общинските проекти за ремонт на ВиК, улици и пътища продължават да не получават финансиране от държавата, след като и служебният кабинет реши да прави нов - пети списък. Служебният регионален министър обеща да е готов максимално бързо, но към момента няма яснота кога ще се случи това.

В същото време проблемите с липсата на вода в редица места е от години. Село Караисен, община Павликени, периодично организират протести, но проблемът им и до ден днешен остава нерешен.

mediapool.bg