Кламер БГ - Новини: Българин в Шанхай: Китай се съживява след заразата, епидемията отшумява

Българин в Шанхай: Китай се съживява след заразата, епидемията отшумява

България

|
Вт, 10 Март 2020г. 14:02ч.
Българин в Шанхай: Китай се съживява след заразата, епидемията отшумява

Ситуацията с коронавируса в Китай е овладяна, а страната се съживява. Това заяви Димитър Владиков, директор на българското училище в Шанхай и преподавател в университета "Джаотонг" пред телевизия "България он еър".

"В Шанхай вече втора поредна седмица няма регистрирани случаи на коронавирус. Всеки ден се правят изследвания и няма регистрирани. Тук ситуацията е овладяна и всички очакваме в цялата страна да има същите резултати", заяви Владиков пред телевизия "България он еър" в пряко включване чрез видеовръзка от Шанхай.

По думите му служителите в повечето фирмите са се върнали на работа на 1 март.

Обучението в училищата и в университетите продължава да бъде дистанционно.

Кината и стадионите продължават да са затворени, за разлика от ресторантите и фитнесите.

"Повечето от ресторантите отвориха. На Свети Валентин всичко беше затворено, но на 8 март ресторантите работеха", каза Димитър Владиков.

Той допълни, че фитнесите също работят. Сутрин от 7 до 11 часа, след което тече дезинфекция, отварят отново в 13 часа и работят до 17 часа.

Владиков посочи, че все повече хора могат да бъдат видени по улиците на Шанхай.

Китайските власти са изпращали SMS-и на гражданите, включително и на чужденците, със съвети как да се предпазят от новия вирус, и това е допринесло за липсата на паника, каза Владиков.

"Да си миеш ръцете, да носиш маска, да спазваш хигиена, да ограничаваш контактите - това са неща, които са задължителни и реално работят. Нямаше нито паника, нито страх", заяви преподавателят.

"Вижда се в момент на криза колко е важно цялото общество да бъде дисциплинирано и всеки малко или повече се замисля за важните неща в живота. Паниката не води до нищо добро", каза Димитър Владиков.

Той коментира и икономическия ефект от епидемията от коронавируса в Китай. Най-сериозният удар е бил върху борсовата и онлайн търговия.

"Настъпи борсов срив. Един лидер в онлайн търговия буквално беше на нулата, нямаше абсолютно никакви доставки по интернет. Полетите бяха сериозно ограничени. Някои авиокомпании все още нямат полети от и до Китай", каза Владиков.

Той посочи, че някои анализатори прогнозират, че ще отнеме години на Китай, за да се възстанови и да заеме отново позициите си преди кризата.

По магазините вече има всичко в Китай, но маски все още няма, каза Владиков.

mediapool.bg