Кламер БГ - Новини: Бъдещите изследвания за Холокоста в Полша зависят от едно дело за клевета

Бъдещите изследвания за Холокоста в Полша зависят от едно дело за клевета

Свят

|
Ср, 03 Фев 2021г. 14:29ч.
Бъдещите изследвания за Холокоста в Полша зависят от едно дело за клевета

Двама полски историци са изправени пред съдебен процес за клевета заради свое научно изследване на поведението на поляците по време на Втората световна война - казус, чийто изход се очаква да определи съдбата на независимите проучвания върху Холокоста под националисткото управление в Полша. На 9 февруари трябва да бъде произнесена присъдата на варшавския окръжен съд по делото срещу Барбара Енгелкинг, историк от Полския център за изследване на Холокоста, и Ян Грабовски, професор по история в Университета на Отава.

Това е първият юридически тест на закона от 2018 г, който криминализира неверните обвинения към полския народ за престъпления, извършени от нацистка Германия. Законът предизвика голям дипломатически спор с Израел.

Откакто спечели властта през 2015 г., управляващата консервативна партия "Право и справедливост" се стреми да осуетява разследвания за полски престъпления по време на германската окупация през войната, като вместо това набляга изключително на полския героизъм и страдания. Целта е да се засили националната гордост, но критици казват, че правителството прикрива факта, че някои поляци също са допринасяли за германските убийства на евреи.

Израелският музей на Холокоста "Яд Вашем" заяви, че този съдебен процес представлява "сериозна атака срещу свободните и открити проучвания". Няколко други исторически институции заклеймиха процеса, чиято присъда наближава, като във вторник парижката Фондация в памет на Шоа (Холокоста) го описа като "лов на вещици" и "гибелно нахлуване в самото сърце на изследванията".

В центъра на съдебното дело е двутомната историческа студия от 1600 страници на полски език "Все още е нощ. Съдбата на евреите в някои околии на окупирана Полша", съавторство на Грабовски и Енгелкинг. Съкратено издание на английски предстои да излезе след няколко месеца.

Грабовски и Енгелкинг казват, че възприемат процеса като опит да бъдат персонално дискредитирани и да бъдат обезкуражени други изследователи да проучват истината за изтребването на евреите в Полша.

Полският канадец Грабовски, чийто баща е оцелял от Холокоста в Полша, е бил подлаган на антисемитски обиди от националисти, както онлайн, така и по време на свои лекции в Канада, Франция и другаде. Племенницата на един мъж от село Малиново, за чието поведение през войната се споменава накратко в книгата, съди Грабовски и Енгелкинг с иск за 100 хиляди злоти (27 хил. долара) за щети и за извинение в пресата.

Според доказателствата в книгата Едвард Малиновски, старейшина на селото, е позволил на една еврейка да оцелее, като й издал пропуск като нееврейка. Но оцелялата е цитирана да казва, че той е съдействал за смъртта на няколко десетки евреи. Племенницата Филомена Лешчинска е подкрепяна от Полската лига срещу клеветата, която е финансирана от полското правителство.

Тази организация твърди, че двамата учени са виновни в "опетняване на доброто име" на полски герой, който според нея не е участвал в посегателствата срещу евреи, и освен това в нанасяне на вреда на достойнството и гордостта на всички поляци. Делото е заведено без плащане на съдебна такса, което е позволено от закона от 2018 г.

Марк Вайцман, директор по правителствените въпроси към Центъра "Симон Визентал", окачествява "Все още е нощ" като "педантично изследване и базирана на източници книга, която дава подробности за хиляди случаи на съучастничество на поляци в убийствата на евреи по време на Холокоста". "Съдебното преследване срещу тези двама учени с международен авторитет не е нищо друго освен опит да се използва съдебната система за запушване на устата и унижаването на изследователите на Холокоста в Полша", добави той.

През 1939 г. Германия окупира половината от Полша, анексира част от нея, а останалата част управлява пряко. За разлика от други окупирани държави в Полша не е имало колаборационистко правителство. Предвоенното полско правителство и военните избягват в изгнание с изключение на нелегалната съпротивителна армия, който се сражава с нацистите вътре в страната.

Все пак някои поляци са сътрудничели с немците в преследването и избиването на евреи, много от които избягали от гетата и потърсили убежище в провинцията.

Грабовски казва, че изследването "Все още е нощ" е "многостранно и говори също толкова за полските добродетели. То обрисува истинска картина". "Тук Холокостът не е за да подпомогне полското его и нравственост, той е драма, включваща смъртта на шест милиона души, които националистите сякаш са забравили", добавя той.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски описва случая като частен. "Законно право на всеки е да търси от съда справедливост, ако чувства, че правата му са накърнени от лице или общност", каза в понеделник Яблонски в изявление за АП. По думите му "правителството не е замесено в процедурата и това е частен въпрос, който да бъде решаван от съда".

Но има и такива, които се опасяват, че случаят може да задуши независимите изследвания с различни възгледи. "Намесата в този процес на организация, щедро субсидирана с публични средства, може лесно да бъде разтълкувана като форма на цензура и опит за сплашване към учените да не публикуват резултатите от своите изследвания от опасения за съдебни искове и последващи големи обезщетения", казва Зигмунт Стемпински, директор на Музея на полските евреи във Варшава.

По БТА

mediapool.bg