Кламер БГ - Новини: Брюксел започва одит на "Капитан Андреево"

Брюксел започва одит на "Капитан Андреево"

България

|
Четв, 07 Юли 2022г. 14:19ч.
Брюксел започва одит на "Капитан Андреево"

Брюксел започва одит на

Одитори на Европейската комисия пристигат в четвъртък на граничен пункт “Капитан Андреево” за одит на контрола, съобщи в четвъртък директорът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов. Изненадващо той уточни, че през последните години одити са правени само онлайн. Самият Даскалов също от днес ще е на пункта и ще присъства на инспекциите. Той твърди още, че държавата е ощетена с 1 млрд. лв. за последните 10 години, през които тестовете за пестициди за плодовете и зеленчуците бяха поверени на частна фирма. Скандалът с "Капитан Андреево" набра скорост след като излезе запис за потенциално предлаган подкуп на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов, заплахи към депутати от “Продължаваме промяната”, а в интервю за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов посочи, че именно скандалът с пункта е причината за падането на правителството на Кирил Петков.

Онлайн проверки

"Последните две години одити се правеха онлайн. Когато си говорят двама човека през телевизора и се показват документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната ситуация. Действителната ситуация може да се види, когато отидеш там", каза в четвъртък Даскалов пред БНР.

"Носеха се легенди и тези легенди се оказаха прави. Това беше едно от нещата, които принудиха недоброжелателите ни да предприемат страшна атака и да бутнат правителството", заяви още Даскалов. Той припомни, че ВАС окончателно е отхвърлил претенциите на частната фирма “Евролаб 2011” срещу действията на държавата, чрез които Агенцията по храните иззе от нея извършването на лабораторни проби на плодовете и зеленчуците, влизащи през пункта.

От 20 май държавата пое изцяло фитосанитарните лабораторни проби. От месец май фитосанитарният контрол на границата се извършва от Българската агенция по храните (БАБХ). Преди това монополът върху този печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем на частната фирма “Интерпред Еврологистик”, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като "Ами". А през тази година въпросната фирма бе заменена от нова - "Евролаб 2011". Неин собственик е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ. Споменатият Васил Димитров преди това е работил за фирмата на Чакърян.

Преди месец изтече запис седмица изтече анонимен запис със стенограма между "Даскалов" и "Моллов" с твърдение, че запечатва момента, в който на Даскалов е предложен подкуп, за да запази дейността на пункта на частната фирма "Евролаб 2011". В анонимния запис директно не се говори за пари и подкуп, а за "документация".

Даскалов официално потвърди достоверността на записа и посочи, че с него е разговарял проф. Пламен Моллов. Моллов е бивш шеф на Агенцията по храните по времето на кабинета "Орешарски", а в момента е в инициативния комитет на Стефан Янев. Самият Моллов определи твърденията като "фалшива новина".

Христо Даскалов припомни в четвъртък, че е издал и заповед фирмата “Евролаб 2011” да освободи помещенията . Заповедта на директора на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният срок за освобождаването на сградата изтичат на 15 юли. Така фирмата “Евролаб 2011” продължава своята дейност на пункта като оператор - отговорно лице за товарите.

"Явява се лице, отговорно за товара, т.е. фирма, която представлява превозвачите пред официалния контрол. Т.е. един камион като пристигне, такъв оператор трябва да го упъти, да му съдейства с документите, ако бъде увредена стоката с товарно-разтоварната дейност; да застане един вид на страната на транспортната компания и т.н. ", посочи преди дни в интервю за Mediapool земеделският зам.-министър Иван Христанов. Предстои тази дейност да започнат да изпълняват и нови фирми.

Намерени са помещения за държавна лаборатория на пункта

Пробите все още се карат към София. Вече има помещение за новата лаборатория на границата, има проект за оборудването ѝ, обявена е и обществена поръчка за закупуването на оборудването, набират се кадри за обучение, подчерта директорът на БАБХ.

Пет пъти ръст в пробите, изобилни на пестициди

До 10% положителни проби за пестициди се регистрират, откакто се промениха условията за проверки на граничния пункт, докато в предходния период за десет години назад делът е бил в рамките на 1,5-2%, коментира проф. Даскалов.

"Разликата е пет пъти.", каза той.

На книга има огромен брой проверки. Има изследвани около 11 000 проби, като 1,5-1,8% са положителните проби, уточни той. По думите му сега от 800-900 проби 10% се оказват положителни.

"Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било дадено да постъпва в други сметки. България за десет години е била ощетена около 1 милиард лева.", уточни още Даскалов.

Ситуацията на границата може да се обърне

Запитан дали при нови избори промяната на границата може да се окаже обратима ситуация, проф. Даскалов изрази мнение, че "все пак това е обратимо, ако се върнат на политическата сцена", визирайки определени изказвания на представители на политически сили в парламента, които защитават фирма "Евролаб".

mediapool.bg