Кламер БГ - Новини: Броят на децата в групите на някои градини в София ще бъде завишен

Броят на децата в групите на някои градини в София ще бъде завишен

България

|
Четв, 30 Май 2019г. 14:45ч.
Броят на децата в групите на някои градини в София ще бъде завишен

Броят на децата в групите в някои детски градини в София да се завиши с до 3 над нормативно определения максимум. Това реши Столичният общински съвет в четвъртък.

Според наредба на Министерството на образованието и науката максималният брой на децата в яслените групи е 18, а в градинските - 23. Същата наредба позволява надхвърляне на тези максимуми, ако реално групите се посещават от по-малко деца.

В София приемането на 3 деца повече в яслените групи ще е възможно за места, където средната месечна посещаемост в рамките на три месеца е под 12 деца за яслените групи и под 18 за градинските.

В доклада, приет от общинския съвет, е записано, че някои градини отговарят на тези условия. Нещо повече - през зимата децата, които редовно ходят на градина са 6-10 за яслените и 14-16 за градинските групи.

Зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов обясни, че тепърва ще се направи анализ за това къде е възможно да се запишат повече деца от нормативно определения максимум. Повечето бройки ще са за учебната 2019 - 2020 г. и нямало да са масово явление. Според него в тези градини трудно ще се стигне до ситуация всички записани да посещават по едно и също време, тъй като дори на празника за завършването на учебната година имало отсъстващи деца.

mediapool.bg