Кламер БГ - Новини: БСП към ГЕРБ: Спрете ремонтите в София и си посипете главата с пепел

БСП към ГЕРБ: Спрете ремонтите в София и си посипете главата с пепел

България

|
Четв, 30 Май 2019г. 16:07ч.
БСП към ГЕРБ: Спрете ремонтите в София и си посипете главата с пепел

Приключилият с дефекти ремонт на софийската улица "Граф Игнатиев" отново даде повод за пререкания между представителите на БСП и ГЕРБ в Столичния общински съвет. Докато вървяха ремонтите, социалистите атакуваха управляващите за лошото качество на работата. Отговорът беше, че се работи, а за забавяне и дефекти ще се налагат глоби.

В края на ремонта обаче вече е ясно, че глобата за изпълнителя "Джи Пи Груп" заради дефектите е 109 000 лева. Санкции за забавяне няма, тъй като просрочията бяха оправдани с лошото време. Криво наредените плочки и павета със зле направени фуги няма да се преправят, защото не пречат да се ползва улицата. Целият ремонт струва около 25 млн. лева, а наложените глоби освен за строителя и за проектанта и надзора са за общо 290 000 лева.

Спрете ремонтите и си посипете главата с пепел

Ръководството на Столичната община да спре ремонтите в центъра на София и да излезе и да си посипе главата с пепел за резултата от обновяването на ул. "Граф Игнатиев", призоваха общинските съветници от БСП в четвъртък, на първата сбирка на Общинския съвет след предизборна пауза, продължила повече от месец.

"Темата, която вълнува всички, е прословутият ремонт на "Граф Игнатиев". Той е на финалната права и чака издаването на акт 16 (за въвеждане в експлоатация - б.а.). Разбрахме с учудване, че щедрите закани, че ще има големи санкции от по няколко милиона, всъщност са едва 109 000 лв., което не оправдава качеството на ремонта", заяви председателят на червената група в СОС Калоян Паргов.

Той призова общината,"преди да премине към замазването на този ремонт, да си посипе главата с пепел, да излезе пред столичани – да им каже истината, да наложи съответните глоби и корекции, защото е недопустимо току-така да подминем този въпрос и да се спъваме във фугите".

Моля ви, не ремонтирайте

Колегата му Милка Христова настоя да се спре другия голям ремонт в центъра - около храма "Св. Александър Невски", Военния клуб, Народното събрание.

"Предстои ни ремонта на "Златна София" и аз умолявам: "Моля ви не ремонтирайте!". Нека ремонтираме след есента. Надявам се технологията на работа и начина, по който се извършват ремонтите да бъдат различни", заяви Христова.

Всъщност част от ремонтите в центъра вече бяха отложени от местната администрация. Заради нуждата от подмяна на топлопроводи обновяването на улиците "Цар Шишман" и "6 септември" остава за следващата година .Възможно е и забавяне на работата по останалите зони.

Според Паргов легитимността на това управление е изчерпана и до края на мандата му през есента трябва да се вземат няколко конструктивни решения по наболели проблеми, "вместо да се правят мащабни ремонти, с които се излагат пред обществото".

ГЕРБ: Отговорността е поета с налагане на максимална санкция

Представителите на ГЕРБ защитиха действията на общината като припомниха, че на строителя "Джи Пи Груп" все пак е наложена глоба за лошо качество на част от ремонтираните пространства. "Отговорността е ясно поета - с налагането на максималната санкция, която предполага договорът", заяви председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева.

Тя припомни, че има и 8-годишен гаранционен срок, в който дефектите, които пречат на използването на улицата, ще се отстраняват от фирмата за нейна сметка. Като гаранция за това общината задържа около 300 000 лева банкова гаранция, внесена от "Джи Пи Груп" при стартирането на договора. Средствата ще се използват в случай, че фирмата не отстрани проблеми, възникнали в гаранционния период.

"За първи път кметът на София удържа 50% от гаранцията в бюджета на общината. Така че няма никакъв риск, ако станат някакви промени във фирмата, откъде ще се търсят средства за ремонта", заяви Едрева.

Тя припомни, че проектът за ремонт на тази част от София е избран с конкурс. "Защо този проект беше избран, това е друг въпрос", добави Едрева.

Има неправилно подредени павета, но не пречи на движението в града

До момента представители на общината на няколко пъти коментираха, че проблемите с изпълнението на ремонта се дължат и на проекта, който съчетава по-големи плочки с по-малки гранитни павета. Нареждането им едни до други се оказало проблем за строителите. Освен това в хода на изпълнение се наложиха и промени на първоначалните идеи в крачка заради пропуски или неудачни решения като водната стена на пл. "Гарибалди" или ограничителите на трамвайното трасе.

"По отношение на изпълнението това, което трябва да се следи, е дали то е опасно и пречи на придвижването на хората. Да, има неправилно подредени павета, това обаче не пречи на движението в града. Там където има счупени плочи, дефекти във фуги – там изпълнителят ще си свърши работата", заяви Едрева.

Според зам.-председателя на общинския съвет Николай Стойнев установените отклонения са "в границите на допустимите за стандартите за изпълнението на такива строителни дейности".

Проектантите: Удовлетворени сме от резултата

"Удовлетворени сме от общия резултат, защото основните цели на проекта са постигнати", коментира пред бТВ един от авторите на проекта за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" арх. Радомира Методиева от студио "А.Д.А.". На въпрос дали би сложила снимки от обновената улица в портфолиото си тя отговори: "От определени места, да".

Колегата ѝ и основен автор на проекта арх. Иво Пантелеев в последните месеци не се изявява пред медиите, за да каже мнението си за това как идеите му са осъществени на практика. През октомври миналата година, когато първите видими резултати от ремонта събраха много критики, той заяви, че няма да допусне "детайлите да бъдат компрометирани", както и отклонение от проекта.

mediapool.bg