Кламер БГ - Новини: Бронзова къща ще бъде издигната временно на мястото на мавзолея в София

Бронзова къща ще бъде издигната временно на мястото на мавзолея в София

България

|
Четв, 19 Окт 2017г. 17:34ч.
Бронзова къща ще бъде издигната временно на мястото на мавзолея в София

Бронзова артинсталация ще бъде поставена временно на мястото на мавзолея в София. Бронзовата къща на художника Пламен Деянофф ще бъде монтирана в градината на площад "Александър Батенберг" в столицата в края на годината или началото на следващата.

Тя ще остане там до края на 2018 г. Поставянето ѝ е свързано с българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и последващото поемане на тази роля от Австрия, където авторът на инсталацията живее и работи.

Бронзовата къща не е масивна сграда, а по-скоро прилича на плетеница от детайли от масивен бронз, които са ръчно отлети и обработени. Тя ще е висока 14 метра, а основата ѝ ще е с размери 7 на 7 метра. Определя се като най-голямата в света скулпутра-сграда. Пространството между стените ѝ може да се използва за различни събития.

Според представянето на проекта той е вдъхновен от дърворезбите в българските възрожденски сгради. В същото време стилистиката на скулптората е съвременна.

Проектът на Пламен Деянофф беше представен в Софийската градска художествена галерия преди няколко месеца. Преди години скулпторът е имал амбиции да постави артинсталацията в родния си Велико Търново.

mediapool.bg