Кламер БГ - Новини: Ръководството на държавното "Аудивидео Орфей" е сменено заради лоши финанси

Ръководството на държавното "Аудивидео Орфей" е сменено заради лоши финанси

България

|
Четв, 19 Окт 2017г. 18:28ч.
Ръководството на държавното "Аудивидео Орфей" е сменено заради лоши финанси

Ръководството на държавното дружество "Аудиовидео Орфей" е сменено заради тежкото финансово състояние на фирмата. Министърът на културата Боил Банов е освободил досегашните членове на борда Стефан Горанов, Александър Ангелов и Христин Конов. На тяхно място са назначени Даниел Хаджиев, Мая Грозданова и Иван Павлов, съобщиха от Министерството на културата.

Към първата половина на годината дружеството регистрира загуба от 28 525 лв. в сравнение с 10 804 лв. година по-рано, показва отчетът му, публикуван на страницата на Министерството на финансите. Загубата се дължи основно на намалелите приходи на държавната фирма, която се занимава с производство, съхранение и разпространение на аудиовизуални продукти и презентационна дейност. „Аудиовидео Орфей” ЕАД е единственото специализирано предприятие в България за дигитална реставрация на филмов архивен материал, своеобразен гарант за опазване на националното културно наследство. Дружеството е в списъка с фирми, които са забранени за приватизация.

От Министерството на културата не дават подробности за биографиите на новите управители на дружеството. От тях за Даниел Хаджиев се знае, че е бил зам.-председател на Държавна агенция "Архиви", назначен по предложение на Божидар Димитров в качеството му на министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов. В материал на бТВ от 2015 г. бивш зам.-кмет на Ивайловград, в който е роден Хаджиев, го обявява за сивия кардинал, който дирижира решенията на местните общинари. Тогава Хаджиев е отрекъл.

mediapool.bg