Кламер БГ - Новини: Британските депутати поискаха предоговаряне на Брекзит, Брюксел отказа

Британските депутати поискаха предоговаряне на Брекзит, Брюксел отказа

Свят

|
Ср, 30 Ян 2019г. 07:15ч.
Британските депутати поискаха предоговаряне на Брекзит, Брюксел отказа

Британските депутати поискаха от Тереза Мей да намери "алтернативни начини“ за замяна на т.нар. предпазен механизъм за северноирландската граница при излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, предаде ББС във вторник вечерта. Целта на предпазния механизъм е да бъде избегнато връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

Поправката, внесена от влиятелния консервативен депутат Греъм Брейди, бе приета с 317 срещу 301 гласа. Тя засилва позициите на премиера Тереза Мей, когато се върне в Брюксел да опита да предоговори сделката за Брекзит - нещо, което ЕС досега изключва като вариант.

Почти мигновено след гласуването председателят на Европейския съветДоналд Туск отхвърли настояването на Лондон, защото “постигнатото след месеци преговори споразумение не подлежи на предоговаряне“. До Брекзит остават по-малко от два месеца, а Лондон и Брюксел нямат никаква яснота как ще се осъществи разводът между тях.

Премиерът Темеза Мей все пак коментира, че решението на британския парламент дава големи шансове да се постигне сделка с ЕС. Тя допълни, че сега ще търси отстъпки от Брюксел. "Ние сега ще се възползваме от този мандат и ще търсим правнообвързващи изменения на споразумението за напускане“, каза Мей.

Преди това британският парламент отхвърли предложенията на опозицията – за отлагането на Брекзит след 29 март и за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка.

"За“ поправката, внесена от лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, която отхвърля идеята за Брекзит без сделка и призовава за запазване на митническия съюз, гласуваха 296 депутати, 327 се произнесоха "против“.

Последва гласуване на поправката на Йън Блекфорд от Шотландската национална партия, която бе за удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор, изключване на Брекзит без сделка и зачитане на вота на 62 процента от шотландците за оставане в ЕС. Предложението обаче претърпя пълно поражение, събирайки подкрлепата само на 39 гласа "за“ срещу 327 "против“.

Отхвърлена бе и поправката на Доминик Грийв от Консервативната партия. Тя предвижда 6 допълнителни дни за обсъждане на други теми от "бекбенчърите“, като нов референдум за членство в ЕС или алтернативни варианти за Брекзит. 321 депутати гласуваха "против“ и 301 "за“.

Най-очаквано бе гласуването на поправката на Ивет Купър от Лейбъристката партия, за удължаване на член 50, т.е отлагане на Брекзит, ако депутатите не одобрят сделка до 26 февруари. Но и тя бе отхвърлена с 321 гласа "против“ и 298 "за“.

mediapool.bg