Кламер БГ - Новини: Мадуро е готов да преговаря с опозицията във Венецуела

Мадуро е готов да преговаря с опозицията във Венецуела

Свят

|
Ср, 30 Ян 2019г. 12:10ч.
Мадуро е готов да преговаря с опозицията във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза пред руската агенция РИА, че е готов за преговори с опозицията с участието на международни посредници, предаде "Ройтерс".

"Готов съм да седна на масата за преговори с опозицията, за да говорим за благото на Венецуела, за мира и нейното бъдеще", казал Мадуро. Той уверил, че венецуелската армия демонстрира лоялността си към законните власти на страната.

В отговор на въпрос за възможността трети страни да посредничат в кризата, Мадуро допуска тази възможност.

"Има няколко правителства, организации по света, които демонстрират искрено безпокойство от случващото се във Венецуела, те призоваха за диалог. Правителствата на Мексико, Уругвай, Боливия, Русия, Ватикана, някои европейски правителства подкрепят (призива към) диалог", каза президентът.

По думите му руският президент Владимир Путин е оказал подкрепа на Венецуела на всички фронтове и Каракас е благодарен. Мадуро добавя, че Каракас "разчита на подкрепата от Русия и Китай за икономическото развитие на Венецуела" и изразява надежда, че китайските инвестиции в петролния сектор скоро ще бъдат увеличени.

Той определя призивите за предсрочни президентски избори като изнудване и призовава държавите, които настояват за това, да изчакат до 2025 г.

Преди ден главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб поиска блокиране на банковите сметки на обявилия се за президент Хуан Гуайдо, който е председател на парламента.

Сааб поиска да започне предварително разследване за действията на Гуайдо, който има имунитет като депутат и не може да бъде уличен или обвинен по наказателни дела. Единствено Върховният съд може да свали имунитета му.

Пред журналисти прокурорът каза, че стъпката е логична след "насилствените" събития от последните дни. Като председател на парламента Гуайдо обяви Мадуро за "узурпатор" и използва конституционни правомощия, за да си даде длъжността му временно, до свикване на избори.

mediapool.bg