Кламер БГ - Новини: Бременна жена пропадна в шахта в София

Бременна жена пропадна в шахта в София

България

|
Вт, 30 Ноем 2021г. 16:05ч.
Бременна жена пропадна в шахта в София

Сн. БГНЕС

Бременна жена пропадна в шахта до Централна поща в София. Жената е на 38 години. Тя е вървяла с мъжа си, когато е стъпила върху шахтата, металните врати се разместват и тя пропада на височина от около 3 метра.

Жената е откарана в "Пирогов", но все още няма информация за състоянието ѝ.

На място полицията извършва оглед. Пристигна и екип на Столична община.

По-късно мъжът на пострадалата разказа пред бТВ, че жена му и плодът са добре. Жената има охлузвания по бедрото, но няма да бъде хоспитализирана.

Пострадалата възнамерява да заведе иск.

По-късно експерти от от дирекции "Контрол по строителството" на район "Средец" и посочиха, че жената всъщност пропадна в подземния вход към мазета на сградата. Т. нар "английски двор" е отвор, който води към избеното помещение - мазето и е собственост на сградата. Сградата е частна, а задължение на собствениците е да я поддържат в добро експлоатационно състояние.

Постоянно действаща комисия за контрол на строителните обекти и сградите на район "Средец" съставя констативен протокол за състоянието на капака към мазетата и ще бъде издадена заповед за незабавно укрепване. Собствениците ще бъдат санкционирани затова, че не са поддържали съоръжението си в добро техническо състояние.

Екипи на Аварийната дирекция на Столична община обезопасиха мястото на инцидента, като е поставен нов капак на отвора към сутерена на сградата.

Това е пореден инцидент с инфраструктурата в столицата. В средата на февруари 16-годишният Людмил, почина от токов удар, докато минаваше през шахта на тротоара пред болница "Св. Иван Рилски". Токът захранваше незаконен павилион вътре в самата болница. По случая беше образувано дело, но до момента прокуратурата не е съобщавала да е повдигнала обвинение на някого за трагичния инцидент. Вместо това отделните държавни институции си прехвърлят отговорността една на друга, както и общината.

След инцидента единствен подаде оставка арх. Иван Шишков от поста главен архитект на район "Триадица". Той обясни, че предприема тези действия единствено като морален акт, но заяви, че няма никаква вина по случая. В момента той е заместник министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Стефан Янев.

Преди това кметът Йорданка Фандъкова посочи, че ЧЕЗ са присъединили към мрежата си фаталния павилион с "хвърчаща бележка", която е издадена докато Шишков е бил в отпуск и той е бил подписан със запетайка.

Самият Шишков още тогава обяви, че част от ремонтите в София нямат книжа и проекти и не са приемани и въвеждани в експлоатация.

mediapool.bg