Кламер БГ - Новини: Премиерът се ангажира пред САЩ с "истинска" съдебна реформа

Премиерът се ангажира пред САЩ с "истинска" съдебна реформа

България

|
Вт, 19 Ян 2016г. 15:24ч.
Премиерът се ангажира пред САЩ с "истинска" съдебна реформа

На срещата си с помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд премиерът Бойко Борисов се ангажира с провеждането на "истинска" съдебна реформа.

"По съдебната реформа сме си поставили две цели – важните промени в Конституцията за засилване ролята на инспектората, отчета на главния прокурор пред парламента, разделянето на ВСС и др., както и влизането на конкретни дати в парламента на пет закона – за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и законът за борба с тероризма", заявил Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Нюланд е на посещение в България, което е част от обиколка в района, която включва още Литва и Румъния.

"Силната ангажираност на общественото мнение и политическата воля на правителството са фактори, които очакваме да доведат до истинска реформа в съдебната система. Нейната цел е да предостави ефективно и справедливо правосъдие, бизнесът и гражданите да се почувстват равнопоставени с държавата", посочил още премиерът.

Той е поставил въпроса за съществуващия визов режим за български граждани като посочил, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания.

България все още не отговаря на техническите условия, за да падне визовият режим за българите. Едно от тях е намаляването на отказите при кандидатстване за визи. В момента той е малко над 15 процента, а изискванията на американските власти е да е под 3%.

По време на срещата, в която са участвали още външният министър Даниел Митов и вицепремиерът за еврофондовете Томислав Дончев, са били обсъдени още икономическото сътрудничество и енергийната диверсификация.

Борисов информирал госта си за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получи за изграждането на газов хъб "Балкан”, съобщиха още от правителствената пресслужба.

По думите му тези два проекта, както и започналите проучвания в Черно море за добив на газ, ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за диверсификация на източници и маршрути за доставка и за част от Европа.

Борисов и Нюланд са оценили като "успешна форма на сътрудничество" създадените работни групи за развитие на стратегическия диалог между двете страни в ключови области като сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки.

Работните групи бяха създадени в резултат на постигнатите договорености при посещението на държавния секретар Джон Кери през януари миналата година.

Освен това двамата са разгледали сътрудничеството в областта на отбраната и оценили "високо взаимодействието между правоохранителните органи в борбата с тероризма".

В рамките на визитата си Нюланд се срещна и с министъра на отбраната Николай Ненчев.

Двамата са обсъдили възможността за модернизация на Въоръжените сили на Република България, в частност на ВВС, и върху тенденциите в развитието на бюджета за отбрана.

НАТО от години призовава България да прекрати зависимостта си от Русия най-вече по отношение на бойната авиация, но до момента са направени много малко реални крачки в тази посока. Една от обсъжданите възможности е страната ни да получи под някаква форма изтребители F 16 от САЩ, които да заместят старите съветски машини MиГ 29.

По време на срещата във военното министерство двамата са обсъдили още бъдещото развитие на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците от Източна Европа, операция "Атлантическа решителност“ и военноморското сътрудничество в Черно море.

mediapool.bg