Кламер БГ - Новини: Съдът в Панагюрище заседава по мярката на бившия кмет на Стрелча

Съдът в Панагюрище заседава по мярката на бившия кмет на Стрелча

България

|
Вт, 19 Ян 2016г. 16:36ч.
Съдът в Панагюрище заседава по мярката на бившия кмет на Стрелча

Районният съд в Панагюрище заседава при закрити врата по искането на прокуратурата за постоянен арест на бившия кмет и настоящ общински съветник на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен за изнасилването на 16-годишна ученичка.

Делото бе прехвърлено там, след като жители на Стрелча писаха отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с настояване за независимо разследване. След два отвода на обвинители от Панагюрище обаче, казусът бе поверен на Районната прокуратура в Пазарджик.

По думите на говорителя на пазарджишкото обвинение прокурор Димитрия Ганчева отводите на районния прокурор на Панагюрище Красимир Танев и колегата му Николай Топкаров е заради близкото им познанство с обвиняемия Евстатиев още като кмет на Пазарджик, а след това и на Стрелча.

"Поради тази причина се депозира отвод. Не бягат от отговорност да не си приключат работата, просто, когато са поставени така нещата, по-добре е прокурорът да се отзове от случая, за да не се говори най-малкото, че няма да си свърши с нужната строгост работата", коментира Ганчева пред БНР.

Паралелно с обвинението за сексуално насилие Евстатиев ще бъде разследван и за сделки, които е направил като кмет на Стрелча. Проверява се как пиарката му Елина Георгиева е получила на концесия два общински рибарника и как в момента стопанисва хотела, в който е извършено насилието срещу 16-годишното момиче.

Междувременно стана ясно, че Иван Евстатиев е признал за сексуален контакт с момичето, но твърди, че той е бил доброволен. Кръвните проби на пострадалата ученичка показват наличие на висок процент алкохол в кръвта й. Случаят продължава да предизвиква протести на жителите на Стрелча, които вече настояват всички паметници, открити от Евстатиев да бъдат демонтирани заради това, че върху табелите за спонсорство присъства и неговото име.

Предстои Общинският съвет в града да заседава извънредно по само една точка в дневния ред – отнемане на почетното гражданство на Иван Евстатиев. От местнатаа организация на БСП вече обявиха, че свалят доверието си от него, като го призовават да подаде оставка и като общински съветник.

Очаквайте подробности.

mediapool.bg