Кламер БГ - Новини: Борисов потуши протеста на селските кметове

Борисов потуши протеста на селските кметове

България

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 18:29ч.
Борисов потуши протеста на селските кметове

Протестите на кметовете на малки населени места се прекратяват след среща с премиера Бойко Борисов.

Те получиха обещания за законови промени, които да им гарантират, че ще получават гласуваните от Общинския съвет пари по самостоятелна бюджетна сметка, която ще им даде по-голяма независимост от общините.

Кметовете на малки градчета и села сега нямат никакви правомощия. Те могат единствено да внасят докладни записки с искания до Общинския съвет, както и да издават документи по гражданско състояние.

Техният бюджет се гласува от Общинския съвет, но одобрените пари не винаги им се превеждат. Напрежение възниква ако кметът на общината и кметът на селото са от различни политически сили. Тогава селският кмет може да получи и нула лева, обясниха от Националното сдружение на кметовете на кметства.

Сдружението заплаши с протести в центъра на София, ако не се изпълнят исканията им за собствен бюджет, независим от общината, и падне на прага за избор на кмет на населено място от 350 души на 100 души.

В понеделник ГЕРБ се ангажира да изпълни исканията на представителите на местната власт само частично.

Занапред всяко кметство вече ще има своя бюджетна сметка и кметът на общината ще е длъжен да превежда средствата по нея гласувани от Общинския съвет. Ще бъдат завишени и санкциите за кметовете на общини за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Договорка за изборните прагове обаче не е постигната.

Председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства Румен Стоянов обяви, че са постигнали добър резултат по първата част от исканията им и засега няма да протестират. Румен Стоянов е кмет на Калофер, чиято кандидатура беше подкрепена от БСП. Калофер е част от община Карлово и отпускането на средствата за града на Ботев зависият от кмета на Карлово Емил Кабаиванов, подкрепен от Реформаторския блок и ВМРО на последните местни избори през 2015 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези теми, около които са се обединили днес, могат да намерят решение до края на годината и да се ползват за 2019 г.

"Това, което постигнахме днес, е разбирането, че с промени в законодателството ние ще увеличим отчетността на общинските кметове от гледна точка на ангажиментите към отделните кметства, без, разбира се, с това да отнемаме техните правомощия, които са разписани в закона. Но ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт", каза Горанов.

Той обясни, че в момента, в който има изискване в закона за финансова сметка за всяко кметство, общинските кметове ще трябва да се съобразят с него при внасянето на общинския бюджет в общинския съвет.

"Какви биха били санкциите - няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще бъдат свързани с материална и административна отговорност на кмета, а в изключителни случаи - и политическа", коментира Горанов.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи, че с промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията кметът на кметство вече ще може да участва в контрола при изпълнение на обекти, възложени от общината.

Така, кметът на кметство вече ще слага "втори подпис" при приемането на обектите, за които са обявени обществени поръчки.

В момента кметовете на кметства нямат право да контролират дори ремонти, ако кметът на общината реши да поправи улици в селото например.

Селските кметове нямат право и да кандидатстват за финансиране по нито една европейска програма за благоустрояване на населеното място. Освен това редица села, основно около големите градове, са изключени от еврофинансиране. Това са т.нар. бели петна, които българското правителство не пожела да промени и по време на втория програмен период.

Горанов посочи още, че парите за общините догодина се повишават с близо 500 млн. лв.

mediapool.bg