Кламер БГ - Новини: Почти всички обезщетения по "Гражданска отговорност" ще са без таван

Почти всички обезщетения по "Гражданска отговорност" ще са без таван

България

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 12:45ч.
Почти всички обезщетения по "Гражданска отговорност" ще са без таван

Неимуществените обезщетения по "Гражданска отговорност" при смърт на пътя ще останат без таван за преките роднини – съпрузи, деца, майка, баща, дядо и баба. Ограничение до 5000 лв. ще има за всички останали роднини или близки, които докажат трайна емоционална връзка със загиналия.

Това предложение обяви на извънреден брифинг в парламента във вторник председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя обясни, че първоначалната й идея - за таван от 20 000 лв. за съпрузи, деца и родители и от 15 000 лв. за брат и сестра, ще отпадне.

Според Стоянова, ако новото й предложение бъде подкрепено в пленарна зала, ще спре очакваният ръст на цената на задължителната застраховка за колите. По нейните думи предложението ѝ брани всички тези хора, които са на улицата, заради очакванията за повишаване на цената на застраховката "Гражданска отговорност".

По думите на шефката на бюджетната комисия, ако няма таван за далечните роднини, ще се стигне до обезщетения, които и до този момент вече са в размер на над 100 млн. лева. Има и предложение за въвеждане на методика, в която да бъде включен и този таван от 5000 лева за обезщетения по имуществени и неимуществени вреди.

Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов заръча на депутатите от ГЕРБ да не гласуват предложението на Стоянова за 20 000 лимит на неимуществените вреди за всички роднини, преди да се проведе широко обществено обсъждане.

Стоянова организира подобно обсъждане миналия четвъртък, по време на което се стигна до открит сблъсък между застрахователи и адвокати, водещи дела за обезщетения. От дебата стана ясно, че въвеждането на лимит, освен че създава проблеми със справедливостта, не е добър вариант от гледна точка на принципите на правото.

Омбудстманът Мая Манолова поиска Менда Стоянова да оттегли предложението си и да се намери по-добро решение на проблема, но това така и не се случи.

"Ако аз изтегля предложението си, цената на "Гражданска отговорност" ще се увеличи. Трябва да се търси решение в рамките на това предложение. В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока", заяви във вторник Менда Стоянова.

По думите ѝ не става въпрос за лобиране в полза на застрахователните компании.

Със сегашното компромисно решение управляващите вероятно се стремят да отговорят на напрегнатата обстановка през последните дни, след като през уикенда в десетки градове в страната имаше протести заради високите цени на горивата, поскъпването на "Гражданската отговорност" и увеличението на данъка за старите коли.

Във вторник Стоянова нарече информациите за поскъпване на "Гражданска отговорност" до 1000 лева "тотална фалшива новина", с което опроверга собственото си изказване от интервю за Нова телевизия по-рано сутринка. Пред медията тя заяви, че заради решението на Върховния касационен съд от юни тази година, което разширява кръга от роднини с право на обезщетение, при различни сценарии застраховката може да стане двойно и тройно по-голяма. Прогнозата за поскъпването до 1000 лв. бе обявена лично от председателката на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова по време на заседание на бюджетната комисия, ръководено от Менда Стоянова. Тогава депутатката изобщо не реагира на изказването на Несторова, а дори напротив – обясни, че разбира проблема на застрахователите, след което внесе предложение в тяхна полза.

Стоянова обяви, че ще поиска и среща с президента днес, на която ще отиде заедно с финансовия министър Владислав Горанов. Срещата ще е заради критиките на държавния глава към предложенията на управляващите за данъците върху старите коли и спора за "Гражданската отговорност".

mediapool.bg