Кламер БГ - Новини: Борисов обеща 600 хил. лв. за ремонти в Рилския манастир

Борисов обеща 600 хил. лв. за ремонти в Рилския манастир

България

|
Вт, 02 Юни 2020г. 17:23ч.
Борисов обеща 600 хил. лв. за ремонти в Рилския манастир

Още на утрешното си заседание правителството ще отпусне 600 000 лева за ремонти и реставрация на Рилския манастир, както и заплати, тъй като обителта в последните месеци няма приходи заради липсата на туристически посещения в условията на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов след посещението си в манастира във вторник.

След разговора му с игумена на манастира дядо Евлогий стана ясно, че манастирът има недостиг на средства и заради нарасналите разходи на Светия Синод, който не е превел на обителта предоставените на Българската православна църква над 1 млн. лв. за ремонти в Рилския, Троянски и Бачковския манастири.

По думите на Емил Велинов, директор на "Дирекция вероизповедания" в Министерския съвет, който придружаваше Борисов, държавата е вкарала 1.1 млн. лв. за трите манастира в общата

годишна издръжка за Светия Синод в размер на 26 млн. лв, половината от които вече са преведени от бюджета. Парите за ремонти в трите манастира обаче били използвани за заплати в Българската православна църква, обясни Велинов. Адрианополският епископ Евлогий обаче уточни, че тези три манастира не получават заплати от Светия Синод.

Ситуацията с финансите в Рилския манастир се усложнила от липсата на приходи от туризъм в последните два месеца на пандемията. За да оцелее обителта, монасите били принудени да обявят дарителска сметка.

В отговор Борисов каза на дядо Евлогий, че "след утре ще имаш директно от Министерството на финансите 600 000 лв., за да продължите реконструкцията вътре, изографисването, да се разплатиш с хората". Той обеща други 1.3 млн. лв. да бъдат дадени на манастира за изграждане на пречиствателна станция.

Премиерът напомни, че наскоро бе ремонтиран и пътят до Рилския манастир. "Преди две-три години беше целият в дупки, но го оправихме и сега е фантастичен", заяви Борисов. По думите му, ако има свлачища, ще прати екип да го поправи.

"Ако някъде са паднали скали, защото навремето са строили некачествено и не са правили откосите такива, каквито трябва, не по мое време, а по комунистическо, ще ремонтираме и това", обеща Борисов и припомни, че по време на пандемията не са били затворени църквите и манастирите.

Той каза още, че ще подпомогне и другите два манастира, които са директно подчинени на Светия Синод, за да не изпаднат в това положение. "Ще дадем пари и за една нова църква в Пловдив", обяви той.

mediapool.bg