Кламер БГ - Новини: Божков намекна, че платил 11.6 млн лв кеш за такса "спокойствие"

Божков намекна, че платил 11.6 млн лв кеш за такса "спокойствие"

България

|
Вт, 02 Юни 2020г. 17:43ч.
Божков намекна, че платил 11.6 млн лв кеш за такса "спокойствие"

Хазартният бос Васил Божков публикува във Фейсбук банкови извлечения от личната си сметка. Явно целта му е да подкрепи твърдението си, че е плащал 20% от печалбата на "Национална лотария" като такса към управляващата "shaika", за да получи данъчно изключение за бизнеса си. Междувременно Специализираната прокуратура обяви, че е иззела още културни ценности от офисите на Божков и публикува снимки, които според хазартния бос са стари.

Милиони в брой

"Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?", написа Божков, прилагайки извлечения за огромни суми, теглени от касата в банката.

Новият статус на Божков идва ден след като

зам.-председателят на парламента Валери Симеонов обяви, че "няма толкова прост народ да повярва, че пари са се носели в чанти".

Извлеченията показват, че през януари 2018 година Божков е изтеглил близо 2.7 млн. лева на каса. През май същата година сумата е над 1 млн. лева. 600 000 лева са изтеглени през септември миналата година. През октомври и ноември 2019

г. сумите са съответно 3.8 млн. лева и 3.6 млн. лева, или общо 11.8 млн. лева за двете години.

Тези извлечения обаче сами по себе си не доказват къде са отивали парите, след като са били изтеглени. Освен ако Божков не извади доказателства или разследващите не ранищят историята, което до момента не се е случило.

В понеделник Божков, който е с 18 повдигнати обвинения, публикува "истинска приказка" за Али Баба. С

поредица от шаржове припомня историята около текста в Закона за хазарта, на който той се позовава, за да плаща държавна такса от 20% върху комисионните вместо 15% върху стойността на направените залози.

Във вторник той реши да "преведе" приказката за "тези, които не са я разбрали":

Часовник с античен механизъм

Малко след това разследваният стана разследващ –

Божков обяви, че хванал прокуратурата в гаф. Във вторник сутринта държавното обвинение пусна съобщение, че са иззети "множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности". До медиите бяха изпратени и снимки на въпросните предмети – маска, статуетки, фибули (вид катарами), върхове на копия и други.

На снимките се вижда, че ценностите са съхранявани в кашони, не са подредени и са оставени в помещение, което прилича на мазе.

"Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им", заявиха от държавното обвинение.

Малко след това Божков обяви, че снимките, които прокуратурата представя като актуални, всъщност са направени на 5 февруари. Според него тогава служители на фондацията му са принуждавани да извадят ценностите от хранилищата, за да могат разследващите да ги снимат.

"За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела", написа хазартният бос, които преди десетина дни обяви, че ще съди държавата заради отношението към колекцията му.

В метаданните на снимките като дата на създаването им е отбелязана 5 февруари. Единственият начин да се обясни разминаването е, ако от прокуратурата кажат, че часовникът на фотоапарата не е бил настроен. Или че са заснели антиките още тогава, но са ги иззели във вторник. Така или иначе в съобщението им се твърди, че това са "множество нови предмети". Извън тази формулировка дати не се споменават. Това не е незаконно, но е манипулативно.

Прокурорското съобщение бе пратено до медиите малко, след като поредния пост на Божков във фейсбук. Това не е първият случай на подобен "отговор" на държавата на твърденията му в социалните мрежи. На 27 май например Божков обяви, че върху сградата на бившата телефонна палата в София, където искаше да прави музей, е наложен запор, заради евентуални бъдещи приходи от билети. Малко по-късно прокуратурата обяви, че му е повдигнала седем нови обвинения, сред които е подбудителството на четири убийства.

mediapool.bg