Кламер БГ - Новини: Борисов не вижда проблем с командированите 23 служители на турския Дианет у нас

Борисов не вижда проблем с командированите 23 служители на турския Дианет у нас

България

|
Пон, 25 Ян 2016г. 13:51ч.
Борисов не вижда проблем с командированите 23 служители на турския Дианет у нас

Командированите в България свещенослужители на Комитета по религиозните въпроси на Турция (Дианет) за периода 2014-2015 г. са били 23. Работещите в Дианета са турски държавни служители и получават своите възнаграждения от Турция. Това се казва в писмен отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос на депутата от БСП Димитър Дъбов.

Борисов уточнява, че командироването на такива служители на Дианета се практикува в много страни на територията на Европейския съюз като Германия, Австрия, Холандия, Франция и други.

Повод за питането на Дъбов е назначавенто за имам в Томбул джамия в Шумен на Ибрахим Йълмаз, който е регионален служител на Дирекцията по религиозните въпроси на Турция. “Чрез назначаването на турския гражданин на работа в районното мюфтийство се въвежда методиката на религиозна дейност, практикувана в Турция. Той контролира и финансовите средства, отпуснати от Турция за строителство на бази и модернизация на духовното училище, където се обучават по модел от Турция“, посочва Дъбов. В тази връзка Дъбов поставя въпросите колко са командированите от Турция у нас свещенослужители, кой и как у нас

контролира тяхната дейност и налице ли са рискове и заплахи за сигурността на България, произтичащи от дейността на служителите на тази дирекция?

Премиерът напомня, че според конституцията "вероизповеданията са свободни, религиозните институции са отделени от държавата, религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели".

В периода от 1949 г. до 1989 г. рестриктивният закон за изповеданията, приет и прилаган за този период, забраняваше на религиозните общности да поддържат връзки с чужбина, дори и когато това е било канонично изискване, както например за католическата църква, се посочва в отговора на Борисов.

Той уточнява, че с новия Закон за вероизповеданията, в сила от 3 януари 2003 г., това ограничение е премахнато и се дава възможност чуждестранни свещенослужители да пребивават в страната по покана на централните ръководства на вероизповеданията след становище на дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет. Отговорността за дейността на чуждестранните свещенослужители се носи от поканилите ги централни ръководства на религиозните институции, регистрирани от Софийския градски съд, допълва премиерът.

Според информацията на правителството броят на чуждестранните служители, пребиваващи в страната по покана на вероизповеданията, е няколкостотин в различни религиозни институции - католическата църква, юдейското вероизповедание, Арменската апостолическа православна църква, мюсюлманското изповедание, евангелските църкви, Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, Свидетелите на Йехова и други, в това число и Българската православна църква.

Борисов обаче не отговаря на последния въпрос на Дъбов "налице ли са рискове и заплахи за сигурността на България, произтичащи от дейността на служителите на тази дирекция".

mediapool.bg