Кламер БГ - Новини: Борисов може "да трича" ПП, но им оферира шест приоритета

Борисов може "да трича" ПП, но им оферира шест приоритета

България

|
Нед, 31 Юли 2022г. 19:30ч.
Борисов може "да трича" ПП, но им оферира шест приоритета

Борисов отново показа любимите му карти с газови трасета

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов предложи шест приоритета за бъдещо правителство, в което партията му е готова да влезе независимо дали като първа или втора политическа сила след предсрочните избори наесен. Директно не назова партията на доскорошните управляващи от "Продължаваме промяната" (ПП), но целият контекст на направеното на пресконференция в неделя изявление се въртеше около партията на Кирил Петков и Асен Василев, която е основният им опонент на предстоящия вот.

Борисов предложи закони за сто процента газова и ядрена диверсификация, решение за купуване на още осем американски изтребителя F-16, налагане на таван върху цените на горивата, сиране на безобразията с ценат ана тока и накрая - съдебна реформа под условие.

От ПП привечер излязоха с позиция във Фейсбук, в която се посочва, че когато Борисов си понесе отговорността, България ще има не шест, а 600 общи точки за бъдещето си. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък определи идеите на Борисов като гарантиращи студена зима, коларибала индустрия и задлъжнели поколения.

На брифинга бе потвърдена идеята, представена по-рано от Делян Добрев, за обявяване на търг за дългосрочни неруски газови доставки, като Добрев и Борисов заявиха, че заради управлението на ПП страната ни губи по 3.5 млрд. лв. или общо 7 млрд. лв. заради скъпите газови и петролни доставки.

"За българския народ вече надали имат значение безпочвените обвинение на един или друг в корупция... На България й извиват ръцете и декларативно се обръщам към колегите – всеки, който е готов да подпише, и да внесеме първите закони. Ние ще управляваме само с партии или ако народът ни обяви за опозиция – които приемат закон за 100 процента диверсификация от "Газпром", заяви Борисов.

"След два месеца ще имаме 59 депутата - колкото сега, или повече. С втората или първата партия ще имаме голямо мнозинство да приемем всички тези закони", каза Борисов, имайки предвид, че социологическите проучвания дават най-голяма преднина – с много малко разлика, именно на ГЕРБ и ПП.

"Дори ще им кажа как става, Още сега - търг от служебното правителство за неруски газ – дали ще са Щатите, Египет, Капар или Гърция няма значение, но домакинствата и бизнесът да знаят на колко ще плащат газа. Има и мощни български компании, които да вкарват по танкер, два, три. И да се съсредоточим в добива на български газ", каза Борисов и посочи разработването на находищата "Хан Аспарух", Силистар и дори спомена шистовия газ, като отбеляза, че технологиите за добива му са напреднали много.

Именно правителството на Бойко Борисов забрани използването на технологията за добив на шистов газ чрез хидрофракинг, което блокира намеренията на американската компания "Шеврон" да проучва голяма площ край Нови пазар. Това стана след масови "граждански" протести и демонстрации на екоорганизации, които обаче реално бетонираха "Газпром" ка доставчик на 90 процента от синьото гориво у нас.

"Таван от 2.70 лв. върху цените на горивата – да спрем този грабеж Втората част от ескадрилата за F-16 – закон или решение на парламента. 100 процента диверсификация на ядреното ни гориво и нови ядрена мощности, различни от руските, защото има нужда заради зелената сделка и електромобили. Да спрат издевателствата с цената на тока", изброи лидерът на ГЕРБ останалите приоритети.

На последно място тай посочи: "Може да стигнем и до съдебна реформа, но от изявлението на ДБ стана ясно, че използват съдебната реформа като бухалка. В момента, в който се заговори истинска съдебна реформа, сме готови да седнем на една маса", заяви Борисов.

"Иначе може да ги тричаме. Няма нещо, в което са успели. Ако искат, да им обясня с Гърция как става, с Турция как става, да ме наемат, ще им кажа. Нищо не искаме от вас, само народът да е добре и да не ни се смеят. Колкото и да са грешници, ще ги подкрепя, или те нас, за да влязат тези закони в сила", продължи Борисов в типично разхвърляния си стил, имайки предвид газовите доставки.

"Чудят се откъде да вкарат втечнеиня газ! Ердоган на мен би вика Брат Бойко, аз му викам Брат Тайпи. Забравихме как с Алиев (президентът на Азербайджан Илхам Алиев – б.ред.) и жена му откривахме църкви", заяви той, явно подковавайки електората, че ако ГЕРБ се върне на власт ще уреди както разтоварване на американски газ в Турция, така и допълнителни по-евтини количества азерски газ.

"Благодарение на построеното от ГЕРБ сега влиза газ и, съжалявам, но само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да е приключена темата, защото той е човек с памет, благодарен човек. Когато бяха най-тежките години за него, аз организирах среща във Варна с ЕК и оправихме отношенията", коментира бившият премиер.

Борисов се обърна към политическите си опоненти са спрат да лъжат и да търсят оправдания. "Пълен провал са и всичките им ходения до Баку. Договорени са на 180 евро, ние го договорихме на 30 евро", заяви той.

Цената на азерския газ по дългосрочния договор обаче е вързана с петролните пазари, а офертата за краткосрочни допълнителни доставки е по спотови цени.

Томислав Дончев се включи с коментар, че не ГЕРБ, а ПП са забавили въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Гърция. "Проектиране, осигуряване на заема, възлагане, голяма част от строителството на интерконектора бе свършена по времето на ГЕРБ. Защо не бе завършен година и половина и кой обслужва интересите на "Газпром". Същественият въпрос е дали става въпрос за корупция", заяви още бившият вицепремиер по еврофондовете.

mediapool.bg