Кламер БГ - Новини: Взрив в склад с боеприпаси на "Емко", засечен е нарушител

Взрив в склад с боеприпаси на "Емко", засечен е нарушител

България

|
Нед, 31 Юли 2022г. 20:10ч.
Взрив в склад с боеприпаси на "Емко", засечен е нарушител

Мястото около складовете остава отцепено, сн. БГНЕС

Склад с боеприпаси на оръжейната фирма "Емко" край Карнобат горя в ранните часове в неделя след взривове и пожар. Няма пострадали, периметърът остава отцепен, на мястото на инцидента остават пожари и полиция, но тепърва ще се влиза за огледи и установяване на причините за избухването на огъня и нанесените щети.

"Има нарушаване на външния периметър около взривените складове за оръжия", заяви собственикът на "Емко" привечер в предаването "120 минути" на бТВ.

Той уточни, че районът около складовете се охранява от специализирана охрана, която е дала предупреждение, че се навлиза в охраняемия район. "След известно време се е стигнало до пожара и взрива", каза Гебрев.

"Не мога да ви кажа дали хора са провокирали взрива, тъй като до 24 часа след взрива, ако няма друг или не възникнат пожари, никой няма право да навлиза в района, такива са изискванията", обясни той.

"За държавата е изключително важно никой да не ти се разхожда в тези райони и да прави каквото си иска. Докато чехите направиха всичко, за да изяснят техните случай на взривове в складовете им за боеприпаси, тук… правете си изводите сами", каза Гебрев.

По думите му за предишни взривове в негови складове за боеприпаси така и не са установени извършителите 10-11 години по-късно.

Сигналът за взривовете е подаден около 4 часа сутринта в неделя. Последвал е пожар, който вече е загасен.

Гебрев обясни пред националното радио и бТВ, че в склада е имало боеприпаси с отпаднала необходимост, които са поръчани от фирми, но не са били платени и там са складирани докато се реши дали да бъдат унищожени или преработени.

Не са ясни причините за инцидента, нито нанесените щети.

Складовете на "Емко" се намират на територията на бившите военни поделения, местността е известна като "Погребите". Площта е около 220 дка.

"Към момента има само тлеене на определени огнища на мястото“, каза зам.-кметът на града Стефка Иванова в ранния следобед, цитирана от бТВ.

Пожарната чака 2 дрона, които ще огледат мястото отгоре. Има технологично време, което трябва да мине, за да се влезе на място и да се направи оглед за щетите.

"Какво точно е станало е в компетенцията на разследващите органи", посочи Гебрев.

По информация от кмета на Карнобат Георги Димитров това е първият подобен инцидент в тези складове.

Фирмата "Емко" в последните години е в общественото полезрение след опитите на предишното управление на ГЕРБ да блокира нейни оръжейни сделки, както и да попречи на Гебрев да влезе в собствеността на русенския военен завод "Дунарит".

Срещу самия Гебрев, сина му и шеф на дружеството бе извършен опит за убийство чрез отравяне с препарат като руския "Новичок", с който бе отровен руският двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Дори бяха повдигнати обвинения по случая с Гербев задочно срещу руснака Сергей Вячеславович Федотов (истинското му име е Денис Сергеев), който е основен заподозрян и за убийството на Скрипал и за който се смята, че е агент на руското Главно разузнавателно управление.

mediapool.bg