Кламер БГ - Новини: Борисов към Вучич: Тръмп, Путин, Ердоган - всички сте президенти, аз съм едно малко премиерче

Борисов към Вучич: Тръмп, Путин, Ердоган - всички сте президенти, аз съм едно малко премиерче

България

|
Пон, 01 Юни 2020г. 13:59ч.
Борисов към Вучич: Тръмп, Путин, Ердоган - всички сте президенти, аз съм едно малко премиерче

Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич провериха напредъка по строителството на магистрала "Европа" (София – ГКПП Калотина) и газопровода "Балкански поток", който по света е известен като "Турски поток".

Вучич е на еднодневно посещение в България по поканана Борисов. Той беше посрещнат с почетен шпалир на летище "София" около 10 часа, откъдето с хеликоптер двамата се отправиха на инспекция на двата инфраструктурни обекта.

Борисов отбеляза, че това е първата визита в България след облекчаването на мерките против разпространението на коронавируса и отпадането на задължителната карантина за влизане в страната от чужбина.

Двамата не спазваха социална дистанция и не носеха предпазни маски в хеликоптера, се видя от разпространените видео кадри на Фейсбук страницата на българския премиер.

Преди въздушната обиколка Борисов и Вучич отбелязаха, че независимо от трудностите, породени от епидемията от Covid-19, ускорената реализация на проектите ще продължи. Борисов посочи, че работата по изграждането на магистрала "Европа" и на газопровода "Балкански поток" не е спирала въпреки епидемията.

Борисов: Като тръгнеш от Белгард и в Бургас на вечеря

Инспекцията по въздух тръгна от магистрала "Европа", която трябва да свърже граничния пункт "Калотина" със Софийския околовръстен път. Магистралата е част от Общоевропейския транспортен коридор Х. Българският участък е единственият, който все още не е построен.

В началото на ноември 2019 г. Сърбия пусна участъка си от границата до Ниш. В откриването участва и Борисов, който преди години беше обещал да изпреварим сърбите и българският участък да е готов до 2012 г.

"Със завършването на магистралата пътуването между България и Сърбия ще бъде изключително бързо и лесно. Изграждането на магистрала "Европа" е важно не само за нашите две държави, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия", каза сега Борисов.

"Работим усилено и очаквам близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината", допълни Борисов.

Изграждането на магистрала "Европа" с дължина 50 км е разделено на три участъка.

Строителството на първите два, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. За него към момента не е осигурено финансиране и няма яснота кога ще бъде изградено.

"Дясната страна, която е в посока към Сърбия, е асфалтирана вече. В момента се полага асфалт и на лявата страна. Като тръгнеш от Белград и в Бургасна вечеря. А ние, както обичат да ходят в Белград на кръчма... и на театър обичат да ходят, не само на кръчма", отбеляза Борисов.

Разясни на госта, че магистралите "Тракия" и "Марица" също са готови,

така че и до Истанбул, и до Слънчев бряг може да се стигне, а като стане готова и

"Хемус", която се строи в момента, и до Варна.

"Много е добре", похвали го Вучич.

Вучич: Аз съм най-малкият сред вас

След магистрала "Европа" въздушната обиколка продължи над трасето на газопровода "Балкански поток".

На борда на хеликоптера беше разпъната карта и премиерът обясняваше подробно как се свързва с "Турски поток", с Гърция чрез интерконектор, за да се осигури диферсификация. Показа компресорните станции и газохранилището в Чирен. Нареди да се облети цялото трасе до Варна.

Сръбският президент се интересуваше дали някой може да има претенции за начина, по който се строи газопровода. Борисов го увери, че се спазват европейските правила и добави: "От Доналд Тръмп и Белия дом до Путин, Ердоган, Вучич - само президенти. И аз едно малко премиерче по средата - ето - всички да сте доволни."

Вучич разбра намека и му отговори с усмивка: "Аз съм най-малкият сред вас".

Газопроводът, който е известен като "Турски поток" ще доставя руски газ от Турция през България, Сърбия и Унгария за Централна и Източна Европа, като целта е да се заобиколи Украйна.

Българският участък е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС "Расово" и КС "Нова Провадия". Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на "Балкански поток".

"Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион", изтъкна Борисов.

След инспекцията двамата ще продължат обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни във Велико Търново, където ще проведат работен обяд.

mediapool.bg