Кламер БГ - Новини: Над 45 000 абитуриенти на матура в условията на пандемия

Над 45 000 абитуриенти на матура в условията на пандемия

България

|
Пон, 01 Юни 2020г. 17:29ч.
Над 45 000 абитуриенти на матура в условията на пандемия

Над 45 616 дванайсетокласниците се явиха на днешната задължителна матура по български език и литература. Първоначално за изпита се бяха записали повече от 48 500 младежи.

Зрелостниците отговаряха на въпросите от изпитния вариант номер 18, който беше генериран сутринта в Министерството на образованието и науката. Последната задача беше да напишат есе или интерпретативно съчинение на тема "Човекът и неговите съмнения". Текстът им трябваше да се основава на откъси от творбата "Чорба от греховете на отец Никодим" от Елин Пелин.

Въпросите и оговорите на задачите от матурата вече са обявени на сайта на образователното министерство.

Миналата година зрелостниците отново писаха текст върху произведение на Елин Пелин - разказа "Косачи".

Матурата започна в 9.00 часа. Изпитът беше в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Резултатите трябва да станат ясни най-късно до 15 юни, за да може на 26 юни зрелостниците да получат дипломите си.

Влизането в училищата ставаше при спазване на дистанция. Температурата на младежите се измерваше на входа. При случаи на висока температура те трябваше да бъдат отделени от останалите и медицинските специалисти на място да преценят как да се действа.

Абитуриентите влизаха с маска в училищните сгради. В една стая имаше обикновено 10-12 зрелостници, за да се спазва дистанция. Осигурени бяха дезинфектанти, както и предпазни средства за квесторите.

Сн. БГНЕС

Продължителността на изпита беше 4 часа, разделени в 3 модула.

6 изпитни работи бяха анулирани, съобщиха от образователното министерство.

Близо 23 000 са квесторите за всичките изпити от тази сесия на държавните зрелостни изпити. Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни пред бТВ, че учителите в рискова група са отказали да са квесторите на изпитите и са заменени с други.

Има 18 зрелостници в цялата страна, които сега са в карантина заради коронавируса. Те ще се явят на следващата изпитна сесия през август – изпитите тогава са на 27 и 28 август. Сред тях има младежи, които са от този випуск, но и такива, които не са положили задължителните матури в предходните години.

Следващата задължителна матура е на 3 юни и е по предмет по избор.

Утре от 8 часа ще се проведат изпитите по желание - по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по чужди езици (без английски, който ще се проведе на 4 юни). От 14 часа утре ще са изпитите по желание по математика и по география и икономика.

Тази година датите на изпитите бяха изместени заради коронавируса. Част от материала за изпитите отпадна, тъй като трябваше да се преподава в условията на дистанционно обучение и не беше сигурно, че всички ученици ще успеят да стигнат до изключените от конспекта теми. От възможните въпроси за изпита по български език и литература отпаднаха лириката на Никола Вапцаров, романът "Тютюн" на Димитър Димов и "Железният светилник" на Димитър Талев.

Отново заради епидемията от коронавируса матурите ще са основен вход в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Висшето училище реши да направи само три кандидатстудентски изпита тази година, които ще са задължителни за прием в специалности като "Медицина", "Фармация". За "Право" обаче ще се кандидатства само с оценка от матура, а правителството промени наредбата за придобиването на тази специалност и позволи прием на студенти със зрелостен изпит, а не със задължителните до момента изпити по български език и литература и по история. Промяната важи само за тази година. Според образователния министър матурите са достатъчно сериозни изпити, за да се използват за вход в университетите. А от Юридическия факултет на Софийския университет смятат, че по-важно е да има "цедка" след приема в специалността, а не само на входа във висшето училище.

mediapool.bg