Кламер БГ - Новини: Борисов за Беларус: Недопустимо е използването на насилие срещу протестиращи

Борисов за Беларус: Недопустимо е използването на насилие срещу протестиращи

България

|
Ср, 19 Авг 2020г. 18:28ч.
Борисов за Беларус: Недопустимо е използването на насилие срещу протестиращи

Недопустимо е използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Това е казал премиерът Бойко Борисов по време на срещата на европейските лидери за ситуацията в Беларус.

Борисов е акцентирал и върху значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението.

Всички канали за диалог трябва да останат отворени, казал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Лидерите на ЕС в сряда решиха да бъдат наложени нови санкции срещу режима на президента Александър Лукашенко. Протестите срещу управлението му продължават вече втора седмица.

"Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори", заявил министър-председателят.

Той отбелязал, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период.

Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън, посочил Борисов.

Той припомнил, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус е именно в помощ на гражданското общество и за развитие демократични структури.

mediapool.bg