Кламер БГ - Новини: Борисов ревизира заповедта: Маските на открито само при струпване на хора (обновена)

Борисов ревизира заповедта: Маските на открито само при струпване на хора (обновена)

Коронавирус

|
Ср, 21 Окт 2020г. 17:23ч.
Борисов ревизира заповедта: Маските на открито само при струпване на хора (обновена)

Премиерът Бойко Борисов ревизира в крачка все още неподписаната заповед на здравния министър за задължителните маски на открито и обяви в сряда, че те ще са задължителни само когато има струпване на хора на едно място, но не и когато човек е сам на улицата, кара колело или се разхожда в парка. Той разпореди това в сряда, ден след като здравният министър съобщи, че връща задължителното носене на маски на открито. Фейсбук преля от коментари, че този ход е голяма глупост, като се има предвид, че рискът от заразяване с Covid-19 е основно в закрити помещения - например барове, дискотеки, ресторанти, където обаче режимът е свободен, без маски.

В същото време Борисов за първи път призна, че в момента здравната система е подложена на голям натиск. Той дори призова медиите да бъдат вкарани в интензивните отделения, за да покажат на вярващите в конспиративни теории има ли болни и в какво състояние са. Така говоренето по темата се връща в стилистика "не стигат чували за трупове", с която обществото бе облъчвано при първата вълна на коронавирусната епидемия през пролетта.

Борисов коментира, че обществата по света са разделени на тема Covid-19, в това число и в България и около 30% от хората не вярват във вируса. По думите му затова всички мерки, които правителствата въвеждат, биват подлагани на съмнение.

"От утре ще влезе в сила заповед на министъра на здравеопазването за задължително носене на маски на открито. Настоявам в нея да бъде описан всеки един детайл. Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание", разпореди Борисов на здравния министър Костадин Ангелов, който предстои днес да издаде заповед за носенето на маски на открито.

Същевременно стана ясно, че всеки ден здравният министър, който в публичните си изяви твърди, че нещата са под контрол, "долага" на премиера, че болниците са "свръхнапрегнати".

"Всеки ден ти ми долагаш, че болниците са свръхнапрегнати. Пълно е с пациенти, болни от Covid-19. Заразява се медицински персонал, имаме болен медицински персонал. Докладват ми за Шумен, за Гоце Делчев болниците, че издъхват. В същото време в София обясняват, че такова нещо няма. Затова, направете така, покани ги медиите, отворете интензивните отделения при всички мерки за безопасност и покажете в какво състояние в момента са интензивните ни отделения", призова Борисов.

"Покажете им, да видят хората с очите си как изглеждат болните и има ли ги. Защото такива конспиративни теории се пускат, че човек действително не знае какво да каже. Когато народът види с очите си... За радост медиите показват. И в Европа, и в Америка, и в цял свят как върви пандемията нагоре. Ние отново искаме да докажем, че сме най-знаещите. Сигурно сме такива. Цяла Европа въведе задължителни маски, даже затвориха ресторанти, какво ли не, извънредни положения въведоха. Училища затвориха. Ние искаме на базата на убеждението и там където трябва стриктен контрол, за да можем да си запазим и медицинския персонал", допълни премиерът.

Здравният министър: До кофата за боклук без маска, на опашката – с маска

По-късно здравният министър Костадин Ангелов хвърли светлина около носенето на маски на открито. Той уточни, че до края на днешния ден ще издаде заповедта и в момента се прецизират текстовете. От обясненията му стана ясно, че изискването за маски ще важи при чакането на големи опашки пред магазини, лаборатории и други места. "Ако си хвърляте боклука и вървите сам до кофата няма да носите маска, но ако чакате на опашка за PCR тестове или да си подадете документи за лична карта, пред хранителните магазини, ще трябва да носите", обясни Ангелов.

По думите му експертите очакват 30% спад на заболеваемостта от тази мярка. Т.е. ако сега имаме 1000 заразени, 300 по-малко на ден, уточни той.

Ангелов каза, че ще бъдат сформирани смесени екипи с представители на различни контролни органи, за да се следи за спазването на противоепидемичните мерки.

"Вчера съм изпратил писмо до всички министри с контролни органи, които да бъдат включени и да подпомогнат РЗИ – кметове, областни управители, МВР, Агенцията по безопасност на храните и всички инспекторати. Ще се направят мобилни групи от смесени екипи", посочи той.

mediapool.bg