Кламер БГ - Новини: Борисов: И през ум не ни минава да затворим София

Борисов: И през ум не ни минава да затворим София

България

|
Нед, 04 Окт 2020г. 15:51ч.
Борисов: И през ум не ни минава да затворим София

Правителството не смята да връща тежките противоепидемични мерки по подобие на някои европейски столици, обяви в неделя премиерът Бойко Борисов. Затова пък ще увеличи бюджета на здравеопазването с традиционния за сектора половин милиард и в кризисната 2021 г., когато се очаква дефицит.

460 млн. лв. повече пари за здравеопазване са предвидени в новия бюджет, заяви Борисов, който посети Габрово, разгледа новата църква и видя язовира, който захранва региона.

Междувременно, здравното министерство съобщи за рекорден брой настанени в болница пациенти с Covid-19 - 912 души. Преди два месеца държавният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че ако броят на хоспитализираните надхвърли 1000, това ще затрудни сериозно здравната система.

"Предполагам как се чувстват хората, като гледам как се затваря Мадрид, например. Представете си да излезем и да затворим София в пълна карантина - не ни минава и през акъла", коментира Борисов. "Въпреки че сме заявили, че няма да го правим, хората все пак това ги тревожи. Главоломно се вдига ръстът по цяла Европа, затова е важно да се обяснява какво правим, за да преминем през този ужас", добави премиерът.

Борисов предположи, че коронавирусът няма да изчезне скоро. Той припомни, че са увеличени с 30% заплатите на социалните работници, които имат повече ангажименти заради пандемията.

Борисов посочи колко е важно да не се вдига броят на заразените с Covid-19 и апелира към кметовете да продължават да вземат необходимите мерки. Не затваряме нищо, напрягаме максимално медицинската система, коментира министър-председателят и допълни, че затова са предвидени и повече средства за здравеопазване в следващия бюджет. Според него е важно да се пази и психическото здраве.

Премиерът припомни още, че с Бюджет 2021 и че се увеличават и заплатите на учителите, което ще струва допълнителни 360 млн. лв.

mediapool.bg