Кламер БГ - Новини: Борисов: Гешев мисли, че ме страхува. Ама аз не се страхувам лесно

Борисов: Гешев мисли, че ме страхува. Ама аз не се страхувам лесно

България

|
Ср, 17 Май 2023г. 11:14ч.
Борисов: Гешев мисли, че ме страхува. Ама аз не се страхувам лесно

Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

"Главният прокурор като говори, само за мен говори. Мисли, че ме страхува. Ама чакайте, аз съм бил главен секретар толкова години, ако така се страхувам лесно", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

В началото на седмицата главният прокурор обяви, че обяви, че звънял на "политик-жена от ГЕРБ", когото познавал и смятал че му е приятел. "И тя каза: разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път", посочи тогава Иван Гешев.

Сега на въпрос как е било взето решението кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел да обяви, че приоритет на евентуалния ѝ правосъден министър би било отстраняването на Гешев от поста главен прокурор, Борисов отговори:

"Взе го решението Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група."

"Аз съм убеден, че които е трябвало да знаят, а това е цялата група, (са знаели - бел. ред) за това нейно изявление. И то е в тона, който европейските партньори, като комисар, тя е слушала, чула е много разговори, много неща бяха записани, включително и за парите за плана за възстановяване. И пак казвам - това е нейно лично право. Аз това, което съм поел като ангажимент, е да приемаме законите на Крум Зарков", каза още Борисов в отговор на въпрос дали членовете на ГЕРБ са знаели предварително за искането.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е поел ангажимент "законите на Крум Зарков" да бъдат приети, визирайки въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Борисов каза още, че от ГЕРБ са готови на разговори за конституционна реформа, след като преди ден от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че започват консултации за промени в основния закон по отношение на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата.

"Разбира се, че сме готови. И ние имаме проект на промени в конституцията", посочи той.

mediapool.bg