Кламер БГ - Новини: Борисов: Ваксинираме усилено, първи ще излезем от пандемията!

Борисов: Ваксинираме усилено, първи ще излезем от пандемията!

България

|
Четв, 11 Фев 2021г. 18:13ч.
Борисов: Ваксинираме усилено, първи ще излезем от пандемията!

Премиерът Бойко Борисов обяви в четвъртък, че е голям оптимист по отношение на плановете за възстановяване от коронакризата, които ще се финансират от спасителния фонд на ЕС на стойност 750 млрд. евро. Той коментира милиардите от Брюксел, както и обявената от Европейската комисия поредна макроикономическа прогноза.

"Можем да бъдем оптимисти. И неслучайно днешните прогнози са вече завишени, за България – близо 3% (всъщност 2.7%, б. р.) за тази година и до 5% в следващата. Но аз съм убеден, че както говорихме, маса народ изкара Covid-а. Първи ще излезем от пандемията. Ваксинираме усилено! Работниците работят, получават възнаграждения", заяви министър-председателят.

Както е известно, България е последна в ЕС по брой ваксинации в ЕС.

В четвъртък Европейската комисия оповести зимната си икономическа прогноза, според която БВП на България ще нарасне с 2.7 на сто през тази година в сравнение с 2.6% при есенната прогноза. По-слаб растеж на икономиката в целия ЕС ще има само в 4 държави - Холандия, Австрия, Литва и Естония.

29 млрд. евро ще получи България от Европейския съюз за справяне с кризата, причинена от пандемията, припомни Борисов.

"Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд. лева са грантове", съобщи премиерът по време на оглед на строително-ремонтните работи на АМ "Тракия". По думите на Борисов това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите няма да се спре инвестиционната програма на държавата.

По телефона вицепремиерът Томислав Дончев докладва на министър-председателя за напредъка на България по подготовката на плана за възстановяване, чийто нов вариант бе публикуван преди дни. Дончев е изтъкнал, че България е сред държавите, които се движат най-бързо.

"Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България – ако може още в средата на тази година", изтъкна Дончев.

mediapool.bg