Кламер БГ - Новини: Общинският съвет на София отхвърли референдума за забрана на строежи в "Изгрев"

Общинският съвет на София отхвърли референдума за забрана на строежи в "Изгрев"

България

|
Четв, 11 Фев 2021г. 18:19ч.
Общинският съвет на София отхвърли референдума за забрана на строежи в "Изгрев"

Столичният общински съвет отхвърли предложението на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев за провеждане на референдум в деня на изборите, 4 април, за въвеждане на мораториум за строежи в зелени площи.

Предложението на Георгиев се отнасяше до провеждането местен референдум за жителите на кварталите "Изток", "Изгрев" и "Дианабад". с въпрос - "Да се спре ли застрояването на зелените площи - паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване и на площите между сградите при комплексно застрояване на територията на Столична община, район "Изгрев" за срок от 10 години?". И втори въпрос - да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на района.

Преди седмици прездложението на Георгиев бе остро атакувано от кмета на София Йорданка Фандъкова, която изказва изненадата и съжалението си, че в пленарната зала не са подкрепени от БСП поправки в Закона за устройство на територията, иницийрани от нея и от главния архитект. В последствие президентът Румен Радев наложи вето върху тях.

"Тези промени вчера бяха приети само с гласовете на представителите на ГЕРБ и Обединени патриоти, за съжаление с изненада разбрах, че депутатите от БСП не са подкрепили тези промени, а в същото време знаем включително и кметове на райони от БСП поставят остро самият проблем. Вместо да покрепят реални, легитимни решения колегите от БСП предпочитат да подвеждат хората с предизборни, популистки временни ходове като мораториуми върху строителството. Нека се обединяваме около истинските легитимни решения, а да не се възползваме предизборни ходове поне по важни решения за София", заяви тогава Фандъкова пред СОС.

Подкрепа инициативата за референдум срещна сред групата на "БСП за България", "Демократична България Обединение" и независимия общински съветник Борис Бонев от инициативата "Спаси София".

В четвъртък пресцентъра на СОС разпространи позиция и на председателя на комисията по архитектура Силвия Христова (ГЕРБ - СДС).

"По отношение на първият въпрос кмета на район Изгрев Делян Георгиев не е вложил дори минимално усилие и подготовка, за да се формулира нещо, което може да дискутираме и което би дало резултат в полза на обществото. Отговорът на така поставения от него въпрос всъщност е записан именно в нормативната уредба – в ЗУТ и ЗУЗСО, в ПУП, в ОУП, които му препоръчвам да прочете, и които му обръщам внимание, че се приемат, изменят и допълват не чрез референдум. По вторият въпрос подготовката е не по-малко семпла. С него на гражданите от Изгрев се предлага или всичко или нищо - Или на всякъде или никъде платена зона за паркиране в район Изгрев? Този въпрос е също толкова полезен, колкото и напр. въпроса: Да се яде ли само сладолед на територията на Столична община, район "Изгрев"?", посочи тя.

mediapool.bg