Кламер БГ - Новини: Борисов: Това е вид война...Най-опасното при такава паника е да си счупим икономиката

Борисов: Това е вид война...Най-опасното при такава паника е да си счупим икономиката

България

|
Ср, 11 Март 2020г. 14:02ч.
Борисов: Това е вид война...Най-опасното при такава паника е да си счупим икономиката

Да не се подаваме на паника и да сме с оптимизъм. За това призова премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на Съвета по сигурността, посветено на коронавируса.

"Обсъдихме колко твърди и гъвкави да са мерките… Коронавирусът е вирус като много други... Най-опасното от такава паника е да си счупим икономиката... Мерките, които виждате, изглеждат малко разхлабени в сравнение с другите държави, но ние първи ги въведохме. Очаква се продължителен период... Това е вид война", заяви той.

Нито една държава - член на ЕС няма запас от предпазни облекла, коментира Борисов.

"До петък се очаква общоевропейско решение Европейската комисия да проведе обществени поръчки и да може членките по заявки да започнат да получават облекла, калцуни", поясни Борисов.

По думите на Бойко Борисов "светът не е подготвен за подобна грипна епидемия като коронавируса". Очаква се пикът на болестта да бъде през септември тази година и затова трябва да бъдем подготвени с по-дългосрочни мерки, предупреди Борисов:

"Очаква се един продължителен период. В този продължителен период, ако си убием производството, възстановяването впоследствие ще бъде невъзможно! Така че, да се мобилизираме, да сме крепки българи и, какво ли не сме преодолели, да преодолеем и това. Паникьосване или истерия, или изкупуване - храни има! В България, в Европа храни, консерви, хляб, брашно - запаси огромни има".

Премиерът още веднъж призова гражданите да не се поддават на паника, защото складовете на големите вериги магазини са запасени с продукти за 30-40 дни напред.

"Храна има, вода има", заяви Борисов.

"На видеоконференция с колегите ми от Европейския съвет докладвахме анализи на специалисти, според които коронавирусът ще засегне над 70% от населението на Европа", написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си във вторник вечерта.

"България вече има шест доказани случая. Навлизаме в същинската фаза на вируса и трябва да подхождаме разумно и с отговорност както към здравето, така и към икономиката. Затова с щаба се търси този разумен баланс. Накрая, няма да ви заливам с информация за коронавируса, за да се предпазим е нужна добра лична и информационна хигиена и дисциплина", написа още премиерът.

В същото време той похвали идеята на трупата на Театър Възраждане, която реши изиграе постановката "Вуйчо Ваньо" пред празни трибуни, но да излъчва на живо във фейсбук. Премиерът каза, че дори е гледал част от представлението си.

"Подкрепям Ви скъпи приятели артисти, интелектуалци, музиканти и творци. Разбирам, че търпите загуби, разбирам, че контактът с публиката липсва, но в случая не говорим за хрумка, а за епидемия", написа още премиерът.

БСП: Борисов да ограничи изказванията си

След изказването на премиера от БСП обявиха, че "може би е добре Борисов да се ограничи в изказванията си, защото с всяко свое изявление увеличава паниката в страната".

"Няма как в едно изречение да кажеш: не се паникьосвайте, ние сме във война", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

По думите ѝ ситуацията "изисква хладен разум, отговорност и реакция без паника". "Смятаме ,че е добре да се даде думата на сериозни хора и професионалисти и сме готови с всичко, което е необходимо като опозиция да съдействаме за изпълнение на разумни решения", добави тя.

Според Нинова правителството е закъсняло с мерките, които предприема. "Тепърва ще се произвеждат маски и всичко, което е необходимо. Освен това на пресконференции през два часа премиерът говори за кройки, за плат и калцуни, което не е работа на един сериозен министър-председател",каза тя.

mediapool.bg