Кламер БГ - Новини: Светия синод: Слабата вяра води до зараза, караме Великден по план

Светия синод: Слабата вяра води до зараза, караме Великден по план

България

|
Ср, 11 Март 2020г. 14:43ч.
Светия синод: Слабата вяра води до зараза, караме Великден по план

Ловчанският митрополит Гавриил обяви, че Светия синод няма намерение да променя програмата за празничните богослужениея по случай Възкресение Христово (Великден).

Докато властите препоръчва отмяната на масовите събирания, ръководството на православната църква отхвърля заплахата с метафизични аргументи.

Митрополит Гавриил каза пред БНР, че опасността от вируса не налага промяна в богослужебния живот на църквата. Коментарът му е по повод причастяването на християните по време на Великия пост.

"Специално затова, че се причестяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. Затова говори историята на Църквата. При най-страшни епидемии хората са се причестявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо", каза Гавриил.

Той изрично обясни, че Светия Синод не планират затягане на мерките за посещение на православните храмове в страната:

"Специално за Богослужението за Света литургия смятам, че не трябва да има някаква пречка, тъй като от това няма да дойде разпространението на никаква епидемия. А други събирания трябва да се избягват, да. По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата. Те са прекратявали своето действие", казва Гавриил.

Преди ден патриархът и софийски митропилит Неофит излезе с разпореждане църквите в Софийската митрополия да останат отворени. Той все пак препоръчва спазване на определени мерки за безопасност като дезинфекциране на църквите, забърсване на иконите след всяко целуване и призив към болните да се молят по домовете си.

В същото време Неофит пише следното: "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве".

В средата на февруари южнокорейската християнска секта "Шинчеонджи" стана основната причина за разпространяването на Covid-19 в страната. Известно време Южна Корея бе най-тежко засегнатата от вируса след Китай преди епидемията да се разрасне в Италия.

mediapool.bg