Кламер БГ - Новини: Болници ще протестират срещу начина, по който касата им плаща

Болници ще протестират срещу начина, по който касата им плаща

България

|
Пон, 06 Апр 2015г. 15:51ч.
Болници ще протестират срещу начина, по който касата им плаща

Работещи в частни и общински болници ще протестират символично във вторник – 7 април, когато е Световният ден на здравето. Те са недоволни от новата методика, по която Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) им плаща. Въпреки първоначалното обещание, че през тази година болниците ще разполагат с 90-95% от разходите си през миналата година, някои лечебни заведения се оплакаха, че бюджетите им са драстично орязани.

Според директорите на болниците обаче дори да има нещо рационално в методиката, тя е недовършена и поради това създава конфликти в лечебните заведения.

Те определят ограниченията като командно-административни и засягащи свободния избор на пациентите, които ще трябва да се лекуват не където искат, а в която болница разполага с бюджет в момента.

Лекарите коментираха, че те са "на фронта - лице в лице с хората, които се нуждаят от медицинска помощ" и е трудно да им обяснят, че не могат да ги приемат, понеже лимитът за този месец е изчерпан.

Освен това, според тях, ограниченията ще доведат до черен пазар и плащания под масата за достъп до дефицитните услуги, не били изключени и фалити на болници.

Според лекарите винаги, когато държавата се опитва да оправи с командно-административни мерки едно хронично недофинансиране, каквото има в българското здравеопазване, всъщност страдащите са не докторите и лечебните заведения, а българският пациент.

Медиците са на мнение, че методиката за плащане е само брънка от големия системен проблем и първото, което трябва да се направи, е реалното остойностяване на медицинските услуги. Те се обявиха още за демонополизация на здравната каса, либерализация и по-свободен пазар на медицински услуги с държавна, а не с административна регулация.

Болнични директори обясниха, че лимитите вече са станали причина добри специалисти в дадена област да пренасочват и оперират свои пациенти в други болницата, когато бюджетът на тяхната по това перо се изчерпа.

Те попитаха къде е днес Българският лекарски съюз и защо той не протестира срещу новите правила, които връщат системата назад.

Д-р Бойко Миразчийски, член на Българската болнична асоциация и директор на многопрофилната болница в Бургас, призова всички колеги да поставят утре на ревера си лентичка с надпис "Протест".

От Лекарския съюз на свой ред обясниха, че до момента няма постъпило официално писмо или позиция от нито една болница от страната, в което се сигнализира за проблеми, свързани с методиката за разпределение на средства в болнична помощ.

Оттам посочиха, че по предварителни данни за настоящото тримесечие, средствата за болнична помощ са намалени средно с 6.2% за страната, а за първото тримесечие са били намалени с 5% спрямо дейността за 2014 година.

Лекарският съюз е готов да предприеме необходимото за решаване на конкретни проблеми, ако има драстични ограничения на медицинската дейност и бъдат доказани с цифри индивидуално по болници, или общо за региони от страната, казаха от организацията.

mediapool.bg