Кламер БГ - Новини: В ступор: Откраднаха труд на Божидар Димитров

В ступор: Откраднаха труд на Божидар Димитров

България

|
Пон, 06 Апр 2015г. 15:57ч.
В ступор: Откраднаха труд на Божидар Димитров

Директорката на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" Боряна Христова изпаднала в ступор, когато, преглеждайки новопостъпили книги в библиотеката, с изумление видяла книгата "12 мита в българската история", но с автор не проф. Божидар Димитров, а Антонио Иванджиков.

За случая по медиите съобщават от Националния исторически музей, където проф. Божидар Димитров е директор.

"12 мита в българската история" излиза в 120 хиляди екземпляра, продадени за една година, а първото издание е през 2007 година. Наскоро обаче в НБКМ са получени бройки за депозиране от книгата, но с автор Иванджиков и издателство "Печатница НИМА" ЕООД, Плевен.

Когато Божидар Димитров се снабдил с книгата на Иванджиков, се втрещил не по-малко. "Крали са ме през близо 40-годишната ми дейност като автор. Откраднати ми бяха още като млад автор две статии; редовно ми крадат студии, идеи, заглавия, но да ми откраднат цяла книга - е, това не беше ми се случвало", коментира Димитров.

Директорът на НИМ в момента е зает с подготовката на тракийската изложба в "Лувъра", както и с подготовка на изложба в Кремълския музей в Москва, но, след като се освободи, е твърдо решен да види "какво ще ги правя тези юнаци".

mediapool.bg