Кламер БГ - Новини: Болници, които не вдигнат заплатите, ще получат по-скромно увеличение на пътеките

Болници, които не вдигнат заплатите, ще получат по-скромно увеличение на пътеките

България

|
Ср, 27 Апр 2022г. 16:47ч.
Болници, които не вдигнат заплатите, ще получат по-скромно увеличение на пътеките

Болници, които не вдигнат заплатите, ще получат по-скромно увеличение на пътеките

Болници, които не повишат заплатите на персонала си до договорените в колективния трудов договор (КТД) по-високи основни възнаграждения, ще получават по-малко пари от НЗОК за работа по клинични пътеки. Вместо договореното между Лекарския съюз и НЗОК средно 25% увеличение в цените на клиничните пътеки, болниците, които не дават договорените заплати, ще работят с 15% ръст в цените на пътеките. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов в сряда след заседание на надзорниците. Това условие ще залегне в анекса към Националния рамков договор (НРД), който Лекарският съюз и НЗОК се очаква да подпишат до дни.

В КТД е заложена минимална основна заплата от 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за сестра и 910 лв. за санитар спрямо 1100-1200 лева за лекар сега, 950 лв. за сестра и минимална заплата за санитар. Някои болници се оплакаха, че предлаганият 25% ръст в цените на пътеките не е достатъчен за да увеличат толкова съществено заплатите, но сега става ясно, че ако не го направят, ще получат още по-малко увеличение на пътеките.

Пандов съобщи, че решението ще влезе в сила от август и има време да се помисли как да бъдат подпомогнати болниците, които не могат да достигнат договорените в КТД заплати. За центровете за спешна медицинска помощ и диспансерите, които са на бюджетна издръжка, Пандов увери, че по-високите заплати ще бъдат осигурени и преди август.

Пандов съобщи още, че е предвиден текст в анекса на НРД, според който 60% от постъпленията на болниците по линия на НЗОК трябва да са за заплати.

Според него няма риск от фалит на общински болници, единственият риск е заплатите в някои от тях да останат по-ниски.

Ръстът в цените на пътеките средно е с 25 на сто, като по-сериозно увеличение получават някои неглижирани досега специалности като педиатрията, и неонатологията.

Предстои финалният вариант на анекса към Националния рамков договор (НРД) да бъде представен на Лекарския съюз и до края на седмицата да бъде подписан, ако няма възражения.

По-рано болнични сдружения са обявиха категорично против обвързването на ръста на пътеките с по-високите заплати в КТД и дадоха заявка, че ще оспорват такива текстове като незаконосъобразни, ако залегнат в НРД.

mediapool.bg