Кламер БГ - Новини: Болницата в Айтос с първото преобразено детско отделение "Светулка" от фондация "За доброто"

Болницата в Айтос с първото преобразено детско отделение "Светулка" от фондация "За доброто"

България

|
Вт, 17 Май 2022г. 13:24ч.
Болницата в Айтос с първото преобразено детско отделение "Светулка" от фондация "За доброто"

Болницата в Айтос с първото преобразено детско отделение

Болницата в Айтос е с изцяло обновено детско отделение благодарение на дарителски усилия и инициативата на фондация "За доброто" за промяна на детското здравеопазване. Детското отделение в Айтос е третото напълно променено детско отделение в България и десетото с ново оборудване от фондация "За доброто". То е първото с името #Светулка – каузата за промяна на детското здравеопазване, към която фондацията е поканила да се присъединят 55 болници от всички краища на страната.

"Светулката" в Айтос е създадена за месец и половина с участието на стотици дарители , които са дарили абсолютно всичко необходимо: пари, проекта за дизайн и изпълнението, оборудването, строителните материали, мебели.

Преобразеното детско отделение е с нови болнични легла и специално ушито за тях бельо с горски мотиви. Детските кътове са със столове и масички, гардероби и шкафове, малки хладилници във всяка стая.

Новите стаи в детското отделение носят имената: "При Видрата", "При Котките", "При Енота" и "При Жабата". "При Светулките" е изолаторът, "При Патето" е интензивното лечение. Децата могат да пишат с тебешир имената си на табелката на стаята, в която имат лично детско пространство.

Осигурено е цялото необходимо медицинско оборудване: веноскоп, 6 перфузора, аспиратор, професионалните инхалатори, маси за лекарства, пациентския монитор с принтер, таблети за учебния материал за децата, компютър и принтер за персонала. Част от оборудването вече е доставено, останалото ще пристигне съвсем скоро.

Общата стойност на първата #Светулка е 72 822 лв. От тях 25 479 лв. са за медицинско оборудване и обзавеждане. Даренията в натура са над 35 000 лв.

mediapool.bg