Кламер БГ - Новини: Бойната група на НАТО в България може да бъде разширена

Бойната група на НАТО в България може да бъде разширена

България

|
Ср, 14 Дек 2022г. 18:38ч.
Бойната група на НАТО в България може да бъде разширена

Сн. МО

Бойната група на НАТО в България, базирана на учебен полигон "Ново село", да бъде разширена до бригада. За това в момента военните ръководства на Италия и България водят разговори, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след демонстрацията на съвместни бойни действия в рамките на учението "Strike Back" на полигона.

Адмирал Ефтимов коментира, че началото е било трудно, но няма да се спре до тук.

"Ще ротираме формирования, ще разширяваме обхвата на ученията и тренировките, за да може в случай на криза наистина да демонстрираме готовност и решителност за защита, както суверенитета на България, така и на всяка страна, членка на Алианса", каза той, цитиран от БНР.

В учението днес участваха военнослужещи от Италия, България, Албания, Гърция, Република Северна Македония и САЩ.

Италия пое ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група от 17 октомври. В състава ѝ са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада "Пенерело", както и военни формирования от България САЩ, Албания, Гърция, Северна Македония, Черна гора и Турция.

Бойната група демонстрира действия по отблъскване на атака, задържане и оттегляне от рубежи, преминаване през минни заграждения и предприемане на контраатака . В съвместните действия на войските бяха включени танкови подразделения, артилерия, верижни и колесни бойни машини и пехота.

mediapool.bg