Кламер БГ - Новини: Бойко Рашков е получил данни от Испания за къщата в Барселона

Бойко Рашков е получил данни от Испания за къщата в Барселона

България

|
Вт, 01 Фев 2022г. 22:12ч.
Бойко Рашков е получил данни от Испания за къщата в Барселона

Бойко Рашков и Бойко Борисов

В МВР са пристигнали материали от властите в Испания по случая с т. нар. къща в Барселона, заяви в предаването "Въпросите" на TV1 вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му документите са дошли преди няколко дни.

Преди време стана ясно, че испанските власти разследват пране на пари по случая, в който е проверяван и бившият премиер Бойко Борисов.

"Получихме материали от испанските власти. Проучваме ги внимателно и планираме да предприемем някакви действия. Според испанските власти най-вероятно се касае за пране на пари", каза Рашков. По думите му не може тези материали да не отидат до прокуратурата. "Длъжни сме да им ги пратим, каквато и да е тази прокуратура", каза Рашков.

През юли 2021 г. стана ясно, че и българската спецпрокуратура води дело по подозрение за извършено пране на пари в случая. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е давал обяснения, когато делото е било на етап проверка. След образуване на разследването той не е бил викан.

Проверката е започнала още през 2020 г., след като испанското издание "Ел Периодико" съобщи през март 2020 г., че испанските власти разследват пране на пари, в което може да е замесено името на Борисов. Става дума за покупка на луксозна къща в Испания, в която живееше бившата манекенка Борислава Йовчева. Веднъж Борисов бе попитан дали има дете от нея и той отрече.

Проверяваха се около 5 млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за дрехи. Това е направено през 2013 г. За собственик на имота се обяви бизнесменът Александър Чаушев, който обясни, че Йовчева живеела там под наем. Миналото лято стана ясно, че къщата се продава.

През миналата година съпругът на Йовчева – бизнесменът Йордан Христов, с когото тя сключи брак малко след началото на скандала – пусна платено съобщение до БТА, в което заяви, че испанските власти са прекратили разследването. После стана ясно, че материалите са били прехвърлени в България.

Самата Йовчева напусна Испания и по неофициална информация живее в Дубай заедно с детето, на което Борисов отрече да е баща.

mediapool.bg