Кламер БГ - Новини: Оранжев код за обилни снеговалежи е обявен за Южна България

Оранжев код за обилни снеговалежи е обявен за Южна България

България

|
Ср, 02 Фев 2022г. 09:47ч.
Оранжев код за обилни снеговалежи е обявен за Южна България

снимката е архивна

В сряда до обяд валежите в Северозападна България постепенно ще отслабнат и спрат, но в югоизточната половина ще продължи да вали сняг. В Родопската област и крайните югоизточни райони валежите ще са значителни по количество, като вечерта и през нощта срещу четвъртък и там ще отслабват и ще спират.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днес жълт и оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи и за образуване на снежна покривка в осем области на страната, предимно в Южна България.

С оранжев предупредителен код за снеговалежи са областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. В тези области се очаква количество на валеж за денонощието да достигне 30-40 литра на квадратен метър и да се образува снежна покривка към 15-20 сантиметра.

С жълт код са областите: Сливен, Стара Загора и Пловдив. Количествата валеж за денонощието в южните райони на тези области ще са до 20-25 литра на квадратен метър и ще се образува снежна покривка до 10-15 сантиметра. В северните райони на тези три области снежната покривка ще е до 10 сантиметра.

mediapool.bg