Кламер БГ - Новини: Борисов и Пеевски искат реформата в службите да изчака края на войната

Борисов и Пеевски искат реформата в службите да изчака края на войната

България

|
Четв, 21 Септ 2023г. 13:06ч.
Борисов и Пеевски искат реформата в службите да изчака края на войната

Делян Пеевски, сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и изявяващият се като основен говорител на ДПС в последно време депутат Делян Пеевски охладиха желанието на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) за спешна реформа на специалните служби като с едни и същи аргументи обясниха, че сега не е времето за такива промени.

И двамата призоваха съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов да се върне като председател на комисията за контрол на службите в НС, а Борисов в характерния си стил му предложи да си избере коя служба да оглави и ГЕРБ ще го подкрепи в парламента.

Преди ден Атанасов се оттегли от поста, след като Борисов и Пеевски обявиха, че няма да подкрепят предложената от него реформа, която предвижда сливането на цивилното и военно разузнаване и орязването на правомощията на държавния глава по назначаването на шефовете на службите.

Реформата да изчака войната

След като първоначално ГЕРБ и ДПС подкрепиха по принцип реформата, Борисов и Пеевски си смениха мнението и обясниха, че по време на война не трябва да се пипат.

"Сега по време на война текат маса операции в службите заедно с нашите партньори, а едно преструктуриране изисква половин година. Това е дълъг процес – половин година минимум. Не съм казал, че съм против това да се случи, ще се случи в момент когато може и обстановката е спокойна", каза Борисов.

"Освен това, когато се заговори в тези служби, те са като ветропоказател

- съставът спира да работи, почва да се оглежда, ослушва се какво ще се случи. А в момента, виждате, дронове, виждате какви ли не проблеми. Те трябва да работят активно до времето, в което сложим на масата нашите предложения", добави той.

Пеевски от своя страна каза, че "нещата трябва да се обмислят".

"Проект за реформи не сме виждали. Това е прибързано решение на Атанасов. Принципно бяхме казали "да“ на неговото предложение. В този момент на война едно структурно разбутване на службите може да обърка нещата. Те работят. Може да се надгради. Промени и сливания, след като войната приключи“, заяви той.

"Атанасов да се върне, да си избере служба"

И Борисов, и Пеевски призоваха Атанасов да се върне на поста.

"Ако Атанасов каже, че днес е готов да оглави която и да е служба с две ръце го подкрепяме в парламента", каза Борисов.

След оттеглянето комисията, която на практика е единствената възможност за граждански контрол върху работата на службите, бе оглавена от бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

Какво предложи Атанасов

От ПП-ДБ все още не са представили публично проектозакони за промени в службите.

Атанасов обаче потвърди, че се предвижда сливане на цивилното и военното разузнаване, както и смяна на модела, по който се назначават шефовете на специалните служби.

Сега това става по предложение на правителството и с указ на държавния глава. Обмисля се обаче президентът да бъде заобиколен и ръководителите на службите да се назначават вече с решение на парламента.

Така ще бъде отнет най-сериозният лост за влияние на държавния глава в сектора.

През 2022 година ПП и ДБ внесоха в парламента серия законодателни промени, които преформатират сектора за сигурност, и не получиха подкрепа в тогавашното Народно събрание.

Сред предложенията тогава бе, например, преминаването на Националната служба за охрана (НСО) от президента към министъра на отбраната и други, които засега не е ясно дали остават актуални.

mediapool.bg