Кламер БГ - Новини: Бойко Рашков: Службите ни се самообезглавиха, шефове са в неплатен отпуск

Бойко Рашков: Службите ни се самообезглавиха, шефове са в неплатен отпуск

България

|
Пон, 17 Май 2021г. 13:46ч.
Бойко Рашков: Службите ни се самообезглавиха, шефове са в неплатен отпуск

Ръководни кадри в системата за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство, каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По думите му излезлите в отпуск са "прекалено много на брой".

"Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет. Знаете ли, че службите за сигурност у нас са излезли в неплатена отпуска до месец септември. Пита се в задачата: Кой им е позволил да получат този отпуск? (…) Регионалният директор на Пловдив, всички ръководни длъжностни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение, че те са на пряко подчинение на министър–председателя? Не на този, на предишния. Оставям на вашите зрители да си отговорят сами. Държавата в момента е без ръководства на службите ни за сигурност. Тези служби са се самообезглавили", коментира Рашков пред бТВ.

Toй не уточни кои конкретни шефове на служби визира, но малко по-късно от НСО съобщиха, че началникът й бригаден генерал Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск, а е бил в принудителен триседмичен отпуск през март поради заболяване с Covid-19.

Към днешна дата ръководството на НСО изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав, обявиха от службата.

Директорът на ДАНС Димитър Георгиев е излязъл в неплатен отпуск от началото на месеца, потвърдиха от контраразузнаването пред Нова телевизия.

Не е чистка

Рашков отхвърли обвиненията, че уволненията в МВР са чистка и каза, че не е бил наясно, че едното от отстранените от длъжност лица – Бойко Славчев, е свидетел по делото с джиповете и президентския секретар Пламен Узунов.

"Доколкото знам (това дело – бел. ред.) не се движи, стои в момента в прокуратурата с политическа цел. То може да се приключи много бързо, но това не се прави. Целта е политическа", каза вътрешният министър.

"Българският избирател иска промяна и ще я получи. Тази промяна не може да се реализира без смяна и на ръководители в отделните ведомства", добави той.

Досега Рашков пенсионира административния секретар на силовото ведомство Бойко Славчев и шефа на инспектората Николай Гешев. По предложение на правителството президентът освободи главния секретар Ивайло Иванов. Аргументът на кабинета бе полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято.

Това уволнение ще бъде отменено от съда, прогнозира във фейсбук бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който няма навика да се изявява в социалните мрежи. Според него то е извършено без да бъдат спазени процедурите - освобождаването трябва да бъде предшествано от производство за установяване на нарушение.

"В решението си за отстраняването на главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството"... И служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени...Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда", написа той.

Ще има още

Рашков съобщи, че в министерството ще има още смени на служители поради несправяне с работата и нарушения.

"Когато в Министерството на вътрешните работи има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква естествено съмнение как се получава така. (…) Включително имам данни и информация за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти".

"Имам и информация, че високопоставени ръководители са ползвали служебна кола, с която са катастрофирали в почивен ден, без заповед за командировка, заедно със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. Включително след като приключи проверка, която съм назначил, че в някои регионални дирекции на вътрешните работи, се съхраняват все още машини за гласуване, които са били транспортирани за 4-ти април. Трябва да проверим какво правят тези машини там. Кой им е разпоредил да се съхраняват и кой го е разпоредил, могат ли да бъдат манипулирани…", каза служебният министър.

mediapool.bg