Кламер БГ - Новини: Бившият главен секретар на МВР: Знам много неща за много хора, но трябват и доказателства

Бившият главен секретар на МВР: Знам много неща за много хора, но трябват и доказателства

България

|
Пон, 17 Май 2021г. 15:04ч.
Бившият главен секретар на МВР: Знам много неща за много хора, но трябват и доказателства

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който бе освободен заради полицейското насилие по време на миналогодишните антиправителствени протести, обяви, че не се е крил от никого и не е излизал в болнични или отпуска. Той даде да се разбере, че е обиден от начина, по който си тръгва от МВР.

"След 22 години в петък след работно време малко в повече ми дойде", обясни той.

Иванов даде изявление след като в сряда сутринта служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че имало информация за контролиран вот на много места в страната и за несправяне със задачите от различни ръководители. Той спомена и канал за влизане на мигранти у нас и обяви, че смените ще продължат. В отговор за контролирания вот и незаконното пресичане на границата Иванов заяви, че министърът очевидно има някаква информация.

"Аз много оперативна информация имам, ама ние работим с доказатеслтва. Аз за много хора знам много неща, но по никакъв начин нямам право, законът не ми го позволява, да реагирам", заяви той.

"Как да се осъществи този чадър. Много се надценява функцията на МВР в изборите", бе коментарът по повод съмненията за изборни измами.

Полицейско насилие нямаше

Иванов продължава да твърди, че при миналогодишните протести МВР се е справило перфектно с опазването на обществения ред. Той даде за пример себе си, обяснявайки, че вече не е служител и попита какво трябва да направят полицаите, ако отиде и започне да ги замеря с яйца и камъни.

"Това бяха перфектно организирани операции", обясни той и добави, че в мотивите за освобождаването му били цитирани социологически проучвания, според които действията на МВР от миналото лято нагнетявали обществено напрежение.

Без да влиза в конкретика той заяви, че при съмнения са правени проверки и са налагани наказания. След като му бе припомнен побоят срещу студента Евгени Марчев зад колоните на Министерския съвет миналото лято, той отново заяви, че имало наказани.

Истината е, че въпросните четирима полицаи се разминаха с леки наказания и изобщо не се стигна до уволнението им. МВР положи големи усилия да замаже и друг случай – побоя над журналиста Димитър Кенаров. Там не бе открито никакво насилие, макар че той бе арестуван, бит и насинен.

Според Иванов обаче полицаите питали ръководството защо са ги оставили час и половина под обстрел на протестиращите. Той обясни, че се "червил" пред тях, когато трябвало да отговаря на този въпрос.

"Чакайте, бе, хора! Къде не стават протести, къде не стават безредици? В Англия ли, в Германия ли, в Беглия ли? Във Франция се биха една година, потрошиха Париж, бе! Ако така се разсъждаваше – без проверка, без съд и присъда, то не трябваше да има един ръководител останал. Какво стана в САЩ, какво стана оня ден в Белгия?! Ма то не трябваше да остане един жив полицай на тоя принцип", обясни Иванов.

С високо вдигната глава

Иванов каза, че си тръгва от МВР с високо вдигната глава. Цитира успехи в борбата с битовата престъпност, телефонните измами и намалелия брой жертви по пътищата.

Той обясни, че никой от служебното ръководство не му казал, че не иска да работи с него, нито пък му поискал оставката. До последния момент той бил на работа. Обясни, че в 17 ч. миналия петък бил на доклад при министъра и Рашков нищо не му казал. След това бил извикан и му бил връчен президентският указ за освобождаването му.

"Никога няма да се скрия. Аз съм офицер български, мъж на честта и тия неща не са ми присъщи", каза Иванов и сподели, че дори обмислял да емигрира. Бе категоричен, че няма да се занимава с политика, защото това не било неговото нещо.

Нищо ново под слънцето

Това не е първият път, в който служебно правителство освобождава главния секретар на МВР. През 2017 г. тогавашният кабинет "Герджиков", назначен от президента Румен Радев, освободи Георги Костов. И преди четири години не се мина без шум. Костов подаде сигнал до прокуратурата, че му е бил оказван политически натиск. Впоследствие той бе назначен за шеф на агенция "Митници", откъдето си тръгна преди няколко дни, отново след смяна на властта.

При предишните два служебни кабинета – на Марин Райков и Георги Близнашки – смени в ръководството на МВР нямаше. При Райков главният секретар Калин Георгиев запази поста си. Близнашки пък работеше със Светлозар Лазаров, назначен по време на правителството "Орешарски". Лазаров запази поста си и след идването на власт на кабинета "Борисов 2". Именно защото главсекът не бе сменен, тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков подаде оставка.

Мощна подкрепа

Подкрепа за Иванов изказаха в социалните мрежи двама бивши министри от ГЕРБ – Младен Маринов и Христо Терзийски.

Това уволнение ще бъде отменено от съда, прогнозира Терзийски, който няма навика да се изявява в социалните мрежи. Според него то е извършено без да бъдат спазени процедурите - освобождаването трябва да бъде предшествано от производство за установяване на нарушение.

"В решението си за отстраняването на главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството"... И служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени...Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда", написа той.

Маринов пък написа, че бил спокоен, когато напускал МВР, защото знаел какви качества има Иванов. Бившият министър определи сблъсъците с протестиращи през миналия септември като брутален опит за уличен погром срещу държавността.

"На 4 септември 2020 г., два дни след бруталния опит за уличен погром срещу българската държавност на жълтите павета в т. нар. "триъгълник на властта" в София, главният секретар на МВР ясно и открито заяви своята позиция и защити действията на полицията. "Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите? Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата, ли?", попита Иво Иванов президента. Отговор не последва. Но миналата седмица, ТЕ дойдоха за него.

Г-н главен секретар Ивайло Иванов, гордея се, че сме служили рамо до рамо с теб в българската полиция!", написа Маринов.

mediapool.bg