Кламер БГ - Новини: МВР отчита изборен ден без сериозни нарушения

МВР отчита изборен ден без сериозни нарушения

България

|
Нед, 11 Юли 2021г. 21:33ч.
МВР отчита изборен ден без сериозни нарушения

МВР отчита изборен ден без сериозни нарушения

МВР отчита спокоен изборен ден без сигнали за сериозни нарушения. Към 19 ч. са постъпили 1060 сигнала. По линия на прокуратурата са образувани 919 преписки. Разследванията са 76. В останалите случаи са дадени указания да се събира още информация. Най-много разследвания са образувани в района на София – 24. За последните 24 часа са образувани 167 нови преписки, а новообразуваните досъдебни производства са 7. Те са на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР, съобщиха от прокуратурата.

МВР отчита сериозен ръст на сигналите за нередности. Спрямо изборите на 4 април те са скочили с 65%. Съставени са над 10 хил. предупредителни протокола.

През последната седмица МВР бе концентрирано основно в противодействие на купуването на гласове. Бяха проведени десетки акции. Арестувани за по 24 часа бяха близо 1000 души. Проверяваха се заложни къщи и фирми за бързи кредити.

МВР проверява сигнали за опит да се гласува с чужди лични карти в Самоков и Симитли, стана ясно по-рано. Става въпрос за секции в махали, където жители давали личните си карти на хора, които да гласуват вместо тях.

От полицията призовават членовете на избирателните комисии да засилят контрола на личните документи при гласуване.

По-рано министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че изборният ден протича съвсем нормално по данни в щаба на МВР. Той обаче заяви, че в някои райони полицията работи по-слабо за противодействие на купения вот.

"Отделните области в страната имат свои особености. Бих казал, че в някои от тях по-слабо се работи от заинтересованите за купен вот. Някъде тази дейност е доста засилена - това е характерно за големите градове", каза той.

През целия ден от МВР припомняха, че хората, които нямат валидни лични документи, могат да извадят удостоверения за гласуване в полицейските поделения.

mediapool.bg