Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов: Само с Божия помощ можем да се оправим

Бойко Борисов: Само с Божия помощ можем да се оправим

България

|
Пет, 07 Ноем 2014г. 15:44ч.
Бойко Борисов: Само с Божия помощ можем да се оправим

"Само с Божия помощ можем да се оправим в тази ситуация". С това изявление новият премиер Бойко Борисов пое властта от служебния министър председател Георги Близнашки.

Борисов обрисува апокалиптична картина в цялата държава, като обясним, че "експериментът "Орешарски", ни върна точно с две години назад и сега ще работим две години да я докараме до там, докъдето направиха експеримента".

"За две години даже горе са махнали и иконата на Исус Христос (бел. ред. в Гранитна зала на МС), ще я върна сега", заяви Борисов.

Той благодари на Реформаторския блок, на АБВ, на Патриотичния фронт за формираното правителство, като отбеляза, че "ангажиментът е общ и ние трябва като колектив да се измъкнем от свободното падане на България".

Той заяви, че ГЕРБ изпраща в правителството най-доброто, с което разполага, а от другите колеги "очаквам да положат огромни усилия, защото дотук бяхме от различни партии, с различни програми, от този момент за всяко наше действие, мое и ваше, отговаряме заедно".

"Никой от нас не е щастлив и не е доволен и никой от нас не си представя, че това е най-комфортното, най-доброто или че, ако не беше зимата и новите предсрочни избори, нямаше да има и по-добър вариант", каза Борисов.

"Единственото, което може да ме разколебае, е ако стане проблем с етническата ни толерантност и тази конфронтация и омраза стигне до етническо напрежение", добави той.

"В това отношение ще съм абсолютен гарант. ДПС извън властта – да, ДПС с всичките им назначения, които са направили безпринципно, след като се направи ревизия – да. Оттам нататък ние се занимаваме с това, което имаме да правим като правителство. Задачите са много", каза Борисов.

Той благодари на служебното правителство и изрази съчувствие към предшественика си.

"Господин Близнашки, истински ви съчувствам, защото едно е да си назначен, едно е да си избран. Ние, избраните от народа, имаме проблеми, камо ли да трябва да взимаш решение и да бъдеш или по-твърд, или по-решителен, когато си назначен. От името на ГЕРБ мога да го кажа, с нашите партньори не сме говорили - поздравявам ви за усилията, които положихте и тези три месеца изкарахме със служебно правителство", каза Борисов.

Близнашки от своя страна пожела на Борисов "много сили, енергия и ентусиазъм".

"Духом оставаме с вас, може да разчитате изцяло на нашата гражданска и политическа подкрепа", каза Близнашки.

"В заключение бих искал да завърша с една класическа формула от времената на Римската република. Някога консулите, когато са предавали властта, са използвали ритуалната фраза: "Ние направихме, каквото можахме. Нека тези след нас направят повече", приключи служебният премиер.

mediapool.bg