Кламер БГ - Новини: Божков: Влизам в политиката, за да сваля Борисов

Божков: Влизам в политиката, за да сваля Борисов

България

|
Вт, 09 Юни 2020г. 16:37ч.
Божков: Влизам в политиката, за да сваля Борисов

"Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов", каза Васил Божков в интервю за "Блумбърг".

Хазартният бос, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, се укрива в Дубай. Преди ден той пусна анкета във Фейсбук с въпрос дали хората биха го подкрепили за нова партия.

Пред "Блумбърг" Божков коментира, че се страхува, че ще бъде задържан, ако опита да се върне в България, но желанието му е да го направи.

"Мога да карам по този начин още няколкостотин години. Но не ми харесва. Имам нужда да се върна у дома", посочва Божков.

"Блумбърг" коментира, че шансовете за успех не изглеждат големи за човек, който е на мушката на властите в най-бедната и най-корумпираната страна.

Въпреки всичко, заявената готовност за битка идва в неудобен момент за премиерa Бойко Борисов, който се бори с последиците от коронавируса и чийто трети мандат е изпълнен с корупционни скандали и разследвания на министри и партийни ръководители, отбелязва изданието.

Европейската комисия изчислява, че пандемията ще намали брутния вътрешен продукт със 7.2% през тази година.

Общественото одобрение на Борисов нарасна с 10 пункта по време на кризата. Но парламентарните избори са идната пролет, когато последиците от кризата ще са най-видими.

Борисов неведнъж е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че се е облагодетелствал от него. Премиерът категорично отрича това.

В материала се припомня как Божков е създал бизнес империя, разгръщаща се от хазарта до застраховането, и колекция от антики.

"След падането на комунизма през 1989 г. Божков стана ключова фигура в дългия и проблематичен икономически преход на черноморската държава", който е включвал и "улични войни с участието на фигури от организираната престъпност с прякори като Бобъра и Крокодила".

"Най-известният български гангстер е Васил Божков – Черепа" – припомня се и тази дипломатическа грама от американското посолство у нас от 2009 г., която беше направена публична от "Уикилийкс".

След като изгради бизнес империя от застрахователния сектор до хазартните игри, както и колекция от антики, оценявана от него на стотици милиони долари, Божков загуби и двете през една януарска нощ, когато започна прокурорската акция в имотите му и бе наредено задържането му. По това време парламентът национализира основния му бизнес - лотарията.

Миналата седмица Божков обвини премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на парламентарата бюджетна комисия Менда Стоянова, че им е предал 60 млн. лв. за политически чадър.

Министър-председателят отговори, че не е взел нито една стотинка от него, само една пура.

Към момента няма публична информация дали Божков наистина смята да прави партия. Ход, който анализаторите определиха като грешка.

mediapool.bg