Кламер БГ - Новини: Божидар Божанов: България не е в кибервойна

Божидар Божанов: България не е в кибервойна

България

|
Пон, 28 Фев 2022г. 19:05ч.
Божидар Божанов: България не е в кибервойна

Божидар Божанов: България не е в кибервойна

България не е в активно състояние на кибервойна, заяви в понеделник министърът на електронното управление Божидар Божанов.

“В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им ресурси за кибервойна са насочени натам. Разбира се, това може да се промени във всеки един момент, затова ние трябва да сме подготвени и ресурсите ни да са насочени именно към това – да защитим всички държавни информационни системи в случай, че фокусът на Русия се промени в следващите дни и седмици”, заяви Божанов.

Той уточни, че Министерство на електронното управление (МЕУ) отговаря за администрацията, но в момента се обследват и критичните обекти в обхвата на ДАНС - обекти от енергетиката, транспорта и др.

“Целта ни в МЕУ е да пазим всички регистри в държавата, всички информационни системи на административните органи. ДАНС също върши добра работа както в приоритизирането, така и по защитата”, каза той.

България е в сътрудничестно с големи международни компании, които предоставят информация за кибер атаки, също така партнира с НАТО, като например, когато друга държава членка засече такива атаки от дадени адреси, България да получава тази информация за осъществяване на превантивни действия.

mediapool.bg