Кламер БГ - Новини: Богатите страни ще дадат 100 млрд. долара на развиващите се заради промените в климата

Богатите страни ще дадат 100 млрд. долара на развиващите се заради промените в климата

Свят

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 13:11ч.
Богатите страни ще дадат 100 млрд. долара на развиващите се заради промените в климата

Джон Кери, Сн. ЕПА/БГНЕС

Участниците в 28-мата Kонференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата - KOП28 (COP28), която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай, ще се договорят да предоставят 100 млрд. д. на развиващите се страни за компенсиране на щетите, свързани с изменението на климата. Това заяви специалният пратеник на САЩ по въпросите за климатичните промени Джон Кери пред "Блумбърг".

"Ще сключим споразумение за създаване на фонд от 100 млрд. долара (за компенсиране на загуби и щети от изменения на климата за развиващите се страни) тази година и ще го изпълним до догодина", каза бившият държавен секретар в интервю за телевизионния канал.

Предварително споразумение за създаване на такъв фонд бе постигнато на предишната конференция - КОП27, която се проведе на 6-18 ноември миналата година в Шарм ел Шейх, Египет.

Кери днес съобщи също така, че САЩ и Китай са постигнали "разбирателства и договорености" по въпроси, свързани с климата, което ще допринесе за постигане на напредък на КОП28, предаде Ройтерс.

Тази седмица той се срещна с китайски си колега Се Чжънхуа в Сънилендс, Калифорния, за четиридневни преговори, които впоследствие описа като "тежки" и "сериозни".

Постигането на обща позиция между двете най-големи икономики в света, които са и най-големите емитенти на парникови газове, се счита за решаваща част от всеки евентуален консенсус на КОП28.

Очаква в центъра на вниманието на конференцията да бъдат теми като финансирането на борбата с климатичните промени и по-амбициозни цели за енергиен преход.

Кери отбеляза, че подробностите по споразуменията между Вашингтон и Пекин ще бъдат оповестени скоро.

Голяма част от фокуса на Китай на КОП28 ще бъде върху продължаващата програма на страната за изграждане на повече въглищни електроцентрали и нежеланието на Пекин да се ангажира с конкретна цел за намаляване използването на изкопаеми горива на фона на усилията на страната да гарантира енергийната си сигурност и икономически растеж.

През септември Се Чжънхуа заяви пред дипломати, че постепенното отказване от изкопаеми горива е нереалистично, докато ключови технологии като съхранението на енергия не бъдат развити.

Китай в момента има планирани проекти за въглищни централи с капацитет 360 гигавата, "но много усилено са опитва да се отдръпне", каза Кери.

Точно сега "е безотговорно да се финансира въглищна електроцентрала, където и да било по света", допълни той.

Идната седмица водещите представители на ЕС и Китай по климатичните въпроси ще се срещнат в Пекин за преговори, съобщи представител на ЕС.

Еврокомисарят за климата Вопке Хукстра ще разговаря със Се Чжънхуа в китайската столица. Това ще бъде първата им среща, откакто Хукстра, бивш министър на външните работи на Нидерландия, пое въпросите за борба с климатичните промени в ЕС миналия месец. Срещата ще бъде възможност за всяка от страните да представи позицията си и да положат основите за договаряне в рамките на КОП28.

Споразуменията на климатичната среща на върха на ООН, която ще събере представители на близо 200 държави, трябва да бъдат приети с единодушие между всички страни. Окончателните договорки обаче често са постигнати между водещите икономически сили в света.

ЕС е третата по големина икономическа сила в света след САЩ и Китай.

Брюксел и Вашингтон събират подкрепа сред правителствата по света на КОП28 да бъде договорено утрояване на капацитета за производство на енергия от възобновяеми източници до 2030 г. и се надяват да спечелят подкрепата на Китай. Пекин сигнализира, че е отворен по този въпрос, ако бъдат отчетени различните икономически условия в отделните страни.

Китай има по-голям капацитет за производство на възобновяема енергия от всяка друга държава, но е и най-големият световен потребител на въглища - изкопаемото гориво с най-големи въглеродни емисии.

ЕС и Китай обаче имат противоречия по редица други климатични въпроси. ЕС е най-големият източник на климатично финансиране за по-бедните страни сред богатите държави и планира на КОП28 да притисне Китай и други големи нововъзникващи икономики също да внесат средства в климатичните фондове на ООН.

Пекин се съпротивлява на тази идея, самоопределяйки се като развиваща се държава. Китай твърди, че богатите индустриализирани страни, които са отговорни за по-голямата част от емисиите въглероден диоксид, причиняващи климатичните промени, трябва да изпълнят задълженията си да осигурят това финансиране. Напрежението между Европа и Китай допълнително се засили, след като миналия месец Брюксел започна проучване дали да наложи вносни мита на китайски електромобили, които според него са в изгодна пазарна позиция заради несправедливи държавни субсидии.

mediapool.bg