Кламер БГ - Новини: Байдън и Си ще се срещнат на 15-ти в опит да стабилизират отношенията

Байдън и Си ще се срещнат на 15-ти в опит да стабилизират отношенията

Свят

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 16:20ч.
Байдън и Си ще се срещнат на 15-ти в опит да стабилизират отношенията

Байдън и Си ще се срещнат на 15-ти в опит да стабилизират отношенията

Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин ще се срещнат на 15 ноември "в района на Сан Франциско", потвърдиха американски представители, които заявиха, че Вашингтон иска конкуренция, но не и конфликт или нова Студена война с Пекин, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Нашата цел ще бъде да вземем мерки, които стабилизират отношенията между САЩ и Китай, да разрешим някои недоразумения и да отворим нови линии за комуникация", е заявил вчера високопоставен представител по време на интервю с медиите. Думите му обаче бяха под ембарго до днес и цитираните представители пожелаха анонимност.

Това ще е втората лична среща между Байдън и Си от началото на мандата на американския президент, както и седмият им разговор оттогава насам.

В същото време в Сан Франциско ще се провежда срещата на високо равнище на АТИС, от 12 до 18 ноември.

Американският президент иска да предупреди своя колега, че Америка е "изключително притеснена" от идеята за евентуална намеса на Пекин в президентските избори в Тайван през 2024 г., заяви американска представителка. Тя добави, че идната година, предвид изборите както в Тайван, така и в САЩ, може да се окаже "доста оживена" за връзките между Вашингтон и Пекин.

"Също така сме притеснени от безпрецедентното опасно и провокативно засилване на (китайските) военни дейности около Тайван", добави тя. Очаква се Байдън да постави този въпрос на преговорите, но ще добави, че Вашингтон не подкрепя обявяването на независимост на Тайван и че Америка не е променила отношението си към този въпрос.

Освен въпросите на двустранните отношения и Тайван, обект на разговорите ще бъде и търговията, отбелязва АП.

Очаква се по време на срещата в Сан Франциско да се съберат хиляди протестиращи.

Малко вероятно е на срещата да бъде постигнат голям пробив и разногласията между двете големи сили със сигурност няма да бъдат разрешени, отбелязва АП.

mediapool.bg